Ékszerdoboz a föld alatt – az óriás kristályok barlangja

jan 12 • Földgömb • Impress Magazin

A mexikói Chihuahua sivatagban, mélyen a földfelszín alatt, több méteres kristály obeliszkek és ékkövek csillogó üvegpalotája rejtőzik.

A kristályok birodalmában eddig kevesen jártak, hiszen olyan extrém hőmérsékleti viszonyok uralkodnak a mélyben, (55-58 Celsius fok és 90-90 százalékos páratartalom) hogy kizárólag speciális védőruhában lehet lemenni. A barlangban védőfelszerelés nélkül maximum tíz percet bír ki az emberi szervezet.

11

A világ legnagyobb kristályai

A mexikói Chihuahua sivatag alatt elterülő Naica bányarendszerben található Kristálybarlangot (Cueva de los Cristales) még 2000-ben fedezte fel egy bányász testvérpár, Eloy és Javier Delgado, amikor 300 méternél is mélyebbre fúrtak a Naica-hegy leggazdagabb ólom, ezüst és cink bányájában.

22

A Kristályok barlangja 30 méter hosszú 10 méter széles és itt található a világ legnagyobb 11 méter hosszú 55 tonna tömegű kristály képződménye.

A kristálybarlangban uralkodó állandó hőmérsékleti körülményeknek köszönhetőn jöttek létre ezek a gigantikus nagyságú kristályok.

Akár egy gigantikus ékszerkiállítás…

A kalcium szilikátból és egyéb ásványokból kikristályosodott csodálatos alakzatok több százezer év alatt alakulhattak ki, ahogy a magma fokozatosan kihűlt a földfelszín alatt.

33

Kevesen jártak még a kristályok barlangjában, de a maroknyi geológus után egy angol tévéstáb forgatócsoportja is bemerészkedhetett ebbe a különleges világba.

44

A kutatók a Kristálybarlang áttetsző gipszkristályainak kialakulását igyekeznek megfejteni, illetve abba a repedésbe is megpróbál behatolni, melyet egy 2008-as expedíció tagjai találtak meg – és amely repedésnek a túlsó végén a földtudósok egy újabb csodaszép termet sejtenek.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »