Lehulló levelekből készül az új környezetbarát papír – fa kivágás helyett

jan 4 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A jövő környezetbarát csomagolóanyaga a fák lehulló leveleiből készül, amely egy megújuló nyersanyag. Így fenntarthatóvá válik a papírgyártás!

Biohulladékokból készül az új környezetbarát csomagolópapír, amely egy fenntartható megoldás a csomagolóanyagok iránt egyre növekvő keresletre, adta hírül a Euronews.

Évente 3 millió hektár erdőt vágnak ki papírgyártás céljából

Évente 3 millió hektár erdőt vágnak ki papírgyártásért. A Releaf ezzel szemben a városi hatóságok által összegyűjtött leveleket használja fel – amelyeket általában elégetnek vagy hagynak lebomlani.

A fa cellulózt a Releaf gyártóüzemében 100%-ban levélszállal helyettesítik a papírgyártás során, és füzeteket, papírtasakokat és dobozokat gyártanak belőlük.

„Úgy gondoljuk, hogy a fáknak növekedniük kell az erdőben, az emberiségnek oxigént kell lélegeznie, és a papírt lehullott levelekből kell készíteni, – mondta Valentyn Frechka, a cég alapítója.”

Megújuló nyersanyag a városi biológiai hulladék

A városokban levő levelek biológiai hulladékok, amelyeket biztonságosan kell kezelni. Az égő levelek szennyezik a levegőt, és károsítják a környezetet. Ehelyett megújuló nyersanyagként lehet hasznosítani őket, például papírgyártásra.

Szabadalmaztatott technológiájukkal a Releaf cellulózt készít a levelek rostjaiból.

A Releaf Paper kizárólag lehulló faleveleket hasznosítanak, és füzeteket, csomagolóanyagokat, papírtasakokat gyártanak a bolygó károsítása nélkül. Ez a fenntartható papírgyártás!

Nem használnak veszélyes kémiai vegyületeket, míg a sima papír kén- és klórvegyületeket tartalmaz.

Sok európai városban a lombgyűjtés infrastruktúrája már kiépült

„Nem gyűjtjük a leveleket, hanem a meglévő eljárásokat használjuk. Az európai városokban, Ukrajnában már kiépült a lombgyűjtés infrastruktúrája. Tehát csak megegyeztünk a városi hatóságokkal” – mondta.

„Ingyenes megoldást kínálunk a városnak – ők szállítják a leveleket a termelésünkbe, mi megtisztítjuk, granuláljuk, majd a leveleket cellulózzá dolgozzuk fel.”

A rendszer bármilyen levéllel működik, így a cég könnyen hozzáférhet a szükséges alapanyagokhoz.

78%-kal kevesebb CO2-kibocsátás a gyártás során!

A Releaf Paper gyártása során a CO2-kibocsátás 78 százalékkal kevesebb. Emellett háromszor kevesebb energiát és 15-ször kevesebb vizet fogyasztunk. „Ez a legfenntarthatóbb papír, amely bármilyen típusú levélből készülhet. Biológiailag lebomló, és újrahasznosítható” – mondta a cég alapítója.

A Releaf fő gyártóüzeme Lutskban (Ukrajna) található. A jelenlegi kapacitás 5,000 tonna papír évente. A havi termelési kapacitás 3 000 000 zsák.

„Amikor ez év végén mindenki a szénlábnyom csökkentéséről, az erdőirtásról és a környezeti katasztrófa megállításáról beszél, mi valódi lépéseket teszünk a papíripar forradalmasítására!”

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »