37 éves a világ legidősebb, fogságban élő óriáspandája

júl 29 • LifeStyle • Impress Magazin

A 37. életévét betöltő óriáspanda, Jia Jia emberi mértékkel mérve már a százévesek klubjába tartozna. Az óriáspandák vadon átlagosan 15 évig élnek.

Az egyedül Kínában honos óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak; a legfrissebb felmérések szerint 2013 végén 1864 élt közülük vadon, 375 pedig fogságban.

A pandák őshazájában született

Jia Jia 1978-ban született Szecsuan tartományban, a pandák őshazájában és 1999-ben, két évvel Hongkong anyaországához való visszatérése után került a különleges közigazgatási övezetbe. Mint fogalmaztak, korához képest egész aktív, bár az utóbbi időben egyre többet alszik. Bambuszból egyre kevesebbet fogyaszt, helyette rostkiegészítőket kap. Az is elhangzott, hogy az egészségével nincs minden rendben, szürkehályoggal küzd és a vérnyomása is magasabb a normálisnál.

A két Guinness-rekord birtokosa méltóságteljesen fogadta ünneplőit, de láthatóan nem hozta lázba a tiszteletére készített szülinapi torta, amelynek tetején ott magasodott kifaragva a 37-es szám. A róla készült fényképeken ugyanis ott ül a jéggé dermesztett gyümölcslékből készült színes alkotás mellett, s – majdhogynem tüntetőleg – bambuszt rágcsál.

Csia Csia előtt egy hím panda – Tu Tu – volt az emberi gondoskodásban legtovább élő pandák rekordere. 1999 júliusában búcsúztatták 36 évesen Hupej tartomány állatkertjében. Csakúgy, mint Csia Csia, vadon született, s korát ezért csak megbecsülni tudták. Az állatok születési idejének meghatározására azonban ma már a szakemberek viszonylag nagy pontossággal képesek.

Dél-Kínában a múlt hónapban jelentették be, hogy megkezdték a kínai szárazföld legidősebb, 35 éves pandájának születésnapi ünnepségsorozatát, hogy méltóképpen köszöntsék majd novemberben Paszét. 1990-ben róla mintázták az Ázsiai Játékok kabalafiguráját, s ennek köszönhetően Pan Pan „művésznéven” vált az ország legismertebb pandasztárjává.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »