Piramis épül Párizsban?

júl 28 • LifeStyle • Impress Magazin

A sokat vitatott piramis alakú felhőkarcoló végül mégis megépülhet Párizsban. A 180 méter magas torony lesz a harmadik legmagasabb épület a francia fővárosban.

Az első felhőkarcoló közel 40 évvel ezelőtt épült Párizsban, miután egy újabb, merész terv került a várostervezés asztalára. A Hercog&de Mueron  sokat vitatott piramisa először nem nyerte el a városvezetés tetszését és a terv 2008-ban elutasításra került.

11

Még mindig sokan ellenzik

A háromszög torony, a párizsi piramis ugyanis túl ellenmondásosnak bizonyult mind a politikusok, mind a polgárok számára. A tervezők azonban nem adták fel, és kisebb módosításokkal újra beadták az építészeti tervet Piramis2 project néven.

22

A közelmúltban megemelték az új épületek magassági korlátozását, így a 180 méteres piramis torony lesz a harmadik legmagasabb épület Párizsban. A 120 hotelszobát, bárokat, éttermeket és egy 70 ezer négyzetméteres irodát is magába foglaló épület új látványossága lehet Párizsnak, noha az ellenzők tábora még mindig úgy gondolják, hogy a város stílusától nagyban eltérő felhőkarcoló egyáltalán nem illik a történelmi városképbe.

33

A legutóbbi felhőkarcoló, az 59 emeletes Montparnasse-torony 1973-ban épült Párizsban. Az idegen hatású épület sokak szerint azóta is Párizs „szégyenfoltja”, és a párizsiak nem kérnek több monstrumot. A rosszul elsült Montparnasse eset óta sokkal nehezebb egy újabb felhőkarcoló tervét elfogadtatni, hiszen egy ilyen magasan kiemelkedő épület valóban nagyban meghatározza, és akár károsíthatja is egy város összképét.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »