15 napos fesztivállal ünneplik Kínában a Ló évét

febr 4 • Kult & Art • Impress Magazin

A kínai holdnaptár szerint a 2014-es esztendő a Ló éve, melynek kezdete idén január 31-re esik. Ezen a napon kezdődik a két hétig tartó hatalmas fesztivál.

Kínában az újévi ünnepség az év legfontosabb ünnepe, mely hagyományosan 15 napig tart, az év első újholdjától a következő teleholdig.

Üdvözlik a jó szerencsét

Minden egyes nap sajátos jelentőséggel bír, melyek a különböző helyi tradícióknak megfelelően változhatnak. Az újévet megelőző napon azonban mindenki szertartásszerűen kitakarítja az otthonát, kisöprik a balszerencsét a házból, és üdvözlik a jó szerencsét. Este családi összejöveteleket tartanak, ajándékokat adnak egymásnak és együtt köszöntik az újévet.

11

Jelmezes utcabál

A következő napokban kezdődik a hatalmas két hétig tartó fesztivál, zenés utcai felvonulásokkal, jelmezes utcabállal, tűztánccal. Óriási, színes papírsárkányokat és oroszlán maskarákat visznek körbe a városon, illetve különböző szertartásokat tartanak, hogy adózzanak az isteneknek és az őseiknek. A gyerekek pénzt kapnak piros borítékban, ajándékokat adnak egymásnak, a távolabbi rokonok is meglátogatják egymást és van közös lakoma.

44

A 15. nap éjjele a Lámpás Felvonulás

Az ünnepség csúcspontja a 15. napon a Lámpás Fesztivál, ezen az éjszakán a telehold világít az égen, és az emberek az utcákra vonulnak a kezükben égő lámpákkal, fáklyákkal és gyertyákkal. A lámpás felvonulás gyönyörű látványt nyújt az éjszakai sötétben.

22

Szerencsét hozó ajándéktárgyak

A kínaiak holdnaptár szerint ünneplik az újévet, ezért minden évben más napra esik január 21. és február 21. között, attól függően, hogy melyik napra esik az első újhold, a hold újév. A 2014-es újévet január 31-én ünneplik, idén erre a dátumra esik a hold újév. A fesztiválsorozat pedig pontosan 15 napig tart, a következő teleholdig.

66

2014-ben a Ló évét ünneplik a lovak táncával, lovas maskarákkal. Az árusok pavilonjait pedig ellepik a lovas jelképek és szerencsehozó ajándéktárgyak.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »