Vörös föld a Vértesben –mintha a Marson járnánk…

Már 2 • Földgömb • Impress Magazin

A Mars felszínéhez hasonló vörös táj található a Vértesben. A geológiai tanösvény űrkutatási vizsgálatok helyszíne is egyben.

A Vértes-hegység déli nyúlványai között megbújó Gánt községtől néhány kilométerre fekvő Bagoly-hegyen tárták fel Magyarország első bauxittelepét, mely 1923 és 1980 között Európa egyik legnagyobb bauxitbányája volt. A bányagödör ma geológiai tanösvény, ahol különleges felfedezőútra indulhatunk.

0111

Séta a vörös földön…

A bauxittól vörösre festett földterületen változatos szín kavalkád fogadja a látogatókat, hiszen bármerre nézünk a vörös különböző, hol erősebb, hol fakóbb színárnyalati vesznek körül bennünket.

A vörös és lila különböző színárnyalatait a bauxit, illetve a karsztosodott alapkőzet magas vas-oxid és mangántartalma kölcsönzi a nem eviláginak tűnő tájnak. A vas és mangán nem csupán felületi elszíneződést okozott, hanem az évmilliók során több méteres vastagságban átitatta a kőzetet.

112

20 millió éves ősleletekre bukkanhatunk

A tanösvény kialakítása során tökéletesen kihasználták a bányagödör adottságait, ugyanis egy kellemes séta erejéig úgy érezhetjük, mintha a Curiosity elnevezésű marsjáró nyomdokain járó asztronauták volnánk. Ami viszont tényleg meglepő, hogy az ember valóban egy marsbeli környezetbe csöppen, mikor erre a csodálatos tájra vezeti az útja…

Éppen ezért vált potenciális tudományos munkák, főként űrkutatási vizsgálatok helyszínévé. A vörös sziklasivatagra emlékeztető táj vízmosásai, kőzetkibúvásai és egyedi felszíni formakincse tökéletes Marssal analóg tájjá tette a gánti külszíni fejtést.

33

Az eocén tenger jellemző ősállatainak maradványaira bukkanhatunk a bányagödör területén kialakított geológiai tanösvényen tett séta során. Az itt található kőzetekben gyakoriak az egysejtű, meszes héjú élőlények maradványai, a különböző tengeri csigák, például a hosszú, vékony, felcsavarodott,  fagylaltos tölcsérre emlékeztető csigáké, de láthatunk itt megkövesedett tengeri sünöket vagy akár őskori cápafogakat is.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »