A zen kő művészet titka – gravitációt meghaladó alkotások

szept 7 • Kult & Art • Impress Magazin

Gravity Glue zen kőművész egyetlen kis ponton illeszti egymáshoz a különböző formájú köveket, megtalálva a tökéletes egyensúlyt.

Michael Grab alkotásai legtöbbször valószerűtlennek tűnnek, mintha a kő-építményei egyszerűen dacolnának a gravitációval. Nem véletlen, hogy a zen kőművész a Gravity Glue művésznevet választotta magának.

A zen kő művészet titka

„A gravitáció az egyetlen ragasztó”

A kövek kiegyensúlyozásához elképesztő türelem kell, melyek a különleges elrendezésnek köszönhetően nem gurulnak le egymásról. „A gravitávió az egyetlen ragasztó, ami ebben az egyensúlyi állapotban tartja az egymás tetejére illesztett köveket”, mondja Grab.

A zen kő művészet titka
A zen kő művészet titka

Meditáció és alkotás

A zen kőművészet titka, mely egyszerre meditáció és alkotás is egyben, megtalálni a belső egyensúlyt és a lehetséges kapcsolódási pontot, mely által létrejöhet a bizonytalannak tűnő építmény, a kaotikusnak tűnő formák ellenére.

A zen kő művészet titka
A zen kő művészet titka

Kis mélyedéseket a kapcsolódási pontok

Grab gravitációt meghaladó művészi alkotásait gyönyörű természeti közegben építi, ahol több órán keresztül illesztgeti egymásra a köveket, keresve az egyensúlyi állapotot. A kövek felületén kisebb repedéseket, mélyedéseket keres, melyek kapcsolódási pontként szolgálnak az építéshez, és kezdődhet is az órákon át tartó meditatív kísérletezés.

A zen kő művészet titka
A zen kő művészet titka

„Átjár egyfajta transzcendens érzés”

„Miközben gyakorolok, gyakran jár át valami megmagyarázhatatlan, felfoghatatlan isteni érzés. Mintha a természet rezgései között táncolnék, valamiféle egyensúly után kutatva, és ilyenkor egyfajta költői formában jelenik meg előttem a természet transzcendens szépsége. Fantasztikus zen-gyakorlat ez.”

A zen kő művészet titka
A zen kő művészet titka

Gravity Glue zen kőművész minden alkotását saját kézzel, egyedül készíti, és saját maga is fotózza le őket.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »