HIRDETÉS

A zen kő-művészet titka – gravitációt meghaladó alkotások

máj 10 • Kult & Art • Impress Magazin

Gravity Glue zen-kőművész egyetlen kis ponton illeszti egymáshoz a különböző formájú köveket, megtalálva a tökéletes egyensúlyt.

Michael Grab, művésznevén Gravity Glue alkotásai legtöbbször valószerűtlennek tűnnek, mintha a kő-építményei egyszerűen dacolnának a gravitációval. Nem véletlen, hogy a zen-kőművész a Gravity Glue művésznevet választotta magának.

11

„A gravitáció az egyetlen ragasztó”

A kövek kiegyensúlyozásához elképesztő türelem kell, melyek a különleges elrendezésnek köszönhetően nem gurulnak le egymásról. „A gravitávió az egyetlen ragasztó, ami ebben az egyensúlyi állapotban tartja az egymás tetejére illesztett köveket”, mondja Grab.

12

13

Meditáció és alkotás

A zen-kőművészet titka, mely egyszerre meditáció és alkotás is egyben, megtalálni a belső egyensúlyt és a lehetséges kapcsolódási pontot, mely által létrejöhet a bizonytalannak tűnő építmény, a kaotikusnak tűnő formák ellenére.

15

14

Kis mélyedéseket a kapcsolódási pontok

Grab gravitációt meghaladó művészi alkotásait gyönyörű természeti közegben építi, ahol több órán keresztül illesztgeti egymásra a köveket, keresve az egyensúlyi állapotot. A kövek felületén kisebb repedéseket, mélyedéseket keres, melyek kapcsolódási pontként szolgálnak az építéshez, és kezdődhet is az órákon át tartó meditatív kísérletezés.

16

17

„Átjár egyfajta transzcendens érzés”

„Miközben gyakorolok, gyakran jár át valami megmagyarázhatatlan, felfoghatatlan isteni érzés. Mintha a természet rezgései között táncolnék, valamiféle egyensúly után kutatva, és ilyenkor egyfajta költői formában jelenik meg előttem a természet transzcendens szépsége. Fantasztikus zen-gyakorlat ez.”

18

19

Gravity Glue zen-kőművész minden alkotását saját kézzel, egyedül készíti, és saját maga is fotózza le őket.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »