Windbrator – Energiatermelés rezgés által

aug 4 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A Windbrator egy megújuló energiát termelő erőmű pályaműve. A szabadban elhelyezett hatalmas piezoelektromos lemezek rezgés által termelik az energiát.

A Windbrator project tervét egy thaiföldi fejlesztő csapat, Chanin Sheeranangsu, Pattra Wongsantimeth nyújtotta be a 2014-es Land Art Generator Initiative (LAGI) pályázatra. A nemzetközi pályázatra évről évre olyan megújuló energiát termelő erőművek tervei érkeznek, melyek egyúttal a művészi kivitelezés kitételnek is megfelelnek. A szlogen értelmében ugyanis egy erőmű lehet szép is.

33

220 ezer piezoelektromos gömb

A szélerőművekről megszokhattuk, hogy általában kisebb nagyobb vízszintes vagy függőleges propellereket hajt a szél, és ezáltal indul be az energiatermelés. A Windbrator ugyancsak a szél erejét használja, azonban itt a piezoelektromos kerámialemezek és gömbök mozgatása, azaz a rezgés által keletkezik energia. A szél végtelen, mégis állandó mozgása kifogyhatatlan erőforrást jelent, melynek számtalan felhasználási módja létezik. A Windbrator csak egy a sok közül.

11

A Windbrator piezoelektromos erőmű, ötvözi a piezoelektromos lemezek és gömbök alkalmazását. A 15 és 35 méter magas kerámia oszlopokon 220 ezer piezoelektromos gömb található. A 30 centiméteres gömbökön átlátszó LED érzékelők vannak elhelyezve, így az erőmű éjjel szezonális naptárként vagy éjszakai látványosságként is funkcionálhat.

22

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »