Vegán sajt házilag – hihetetlenül egyszerű, és nagyon finom
Megtévesztően élethű növényi sajtokat lehet készíteni kesudióból, a vegánok, a laktózérzékenyek és a paleo étrendet követők nagy örömére.
A tejtermékek fogyasztását egyre többen kerülik: a vegánok etikai okok miatt nem fogyasztják, a paleo étrend hívei pedig egészségügyi szempontok miatt mellőzik az étrendjükből. A növényi sajtok finom és egészséges alternatívái a tejtermékeknek.
Készítsünk növényi sajtot kesudióból
A vegán Cheddar sajt legfontosabb összetevője a kesudió, ami 30 perces forró vízben való áztatás után olyan puhává válik, hogy könnyen lehet salátaönteteket, szószokat vagy akár sajtokat készíteni belőle turmixgép segítségével.
Hozzávalók:
150 g natúr vagy pörkölt sós kesudió
80 ml víz
5 ek citromlé
2 ek kókuszolaj
60 g Tahini (szezámkrém)
1 ek sűrített paradicsom (tubusos)
2 tk almaecet
1 közepes apróra vágott piros paprika (lehet sült paprika is)
2,5 tk só
½ tk füstölt paprika
1 csipetnyi bors
1 ek Dijoni mustár
15 g sörélesztőpehely
1 tk fokhagymapor
2 tk hagymapor
1 ek Agar-Agar por (növényi zselatin) + 240 ml víz
(A füstölt paprikát, sörélesztőpelyhet, Tahinit és Agar-Agar port bioboltokban lehet beszerezni.)
Elkészítése:
Áztassuk be a kesudiót 30 percre forró vízbe, majd szűrjük le, és tegyük turmixgépbe.
Öntsük hozzá a 80 ml vizet, és adjuk hozzá a citromlevet, kókuszolajat, Tahinit, paradicsompürét, almaecetet, apróra vágott piros paprikát, a sót, füstölt paprikát, borsot, Dijoni mustárt, sörélesztőt és a hagymaporokat, majd turmixoljuk simára.
Az Agar-Agar port tegyük egy lábosba a 240 ml vízzel együtt, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Forrás után még 1 percig kevergessük, majd gyorsan vegyük le a tűzről, és öntsük a turmixgépbe, a kesudiós masszához.
Turmixoljuk össze az egészet egy krémes állagú masszává. Gyorsan kell dolgoznunk, mert az Agar-Agar pillanatok alatt megdermed.
Öntsük a kész sajtot egy tetszőleges formájú, kókuszolajjal kiolajozott formába, majd tegyük a hűtőbe.
Másnap reggel vegyük ki a formából úgy, hogy a feje tetejére állítjuk.
Forrás: lovingitvegan
Kapcsolódó cikkek
« 4 egyszerű és finom gluténmentes kenyér – fehérjedús összetevőkből Dániában van egy hely, ahol sétálhatunk a tengeren »