HIRDETÉS

4 egyszerű és finom gluténmentes kenyér – fehérjedús összetevőkből

feb 16 • Fűszer • Impress Magazin

Négy nagyon egyszerű gluténmentes kenyér recept, fehérjében gazdag alapanyagokból. A vöröslencse, kinoa, hajdina és zabpehely kenyerek olaj- és élesztőmentesek is.

A bolti gluténmentes kenyerek általában rossz minőségű alapanyagokból készülnek (kukoricakeményítő, rizsliszt stb.) ezen kívül stabilizátort és sűrítőanyagokat is tartalmaznak bőven.

Sokkal egészségesebb kenyeret süthetünk házilag olyan magas fehérje tartalmú és tápanyagban gazdag alapanyagokból, mint a kinoa, hajdina, vöröslencse és zabpehely. Mindegyikben sok B-vitamin, vas, cink, szelén és magnézium található.

10 dkg vöröslencsében 23 g fehérje, 10 dkg kinoában 14 g fehérje, 10 dkg hajdinában 13 g fehérje, 10 dkg zabpehelyben pedig 16,8 g fehérje van.

Mivel mindegyik kenyér élesztőmentes, ezért Candida-diétát, valamint olajmentes és vegán étrendet követők is fogyaszthatják. A kenyerekre tehetünk akár avokádókrémet vagy ízletes gabonapástétomokat.

Kinoa kenyér

Hozzávalók:

135 g kinoa

120 ml víz

¼ ek só

½ ek őrölt pirospaprika

½ ek sütőpor

Elkészítése:

Folyóvízben jól mossuk át a kinoát, és áztassuk vízben 15 percig, majd szűrjük le, és tegyük bele egy turmixgépbe.

Adjuk hozzá a vizet és a fűszereket, majd turmixoljuk krémesre.

Öntsük a sűrű masszát egy 24 x 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe.

Süssük 20 percig 230 fokon. Vegyük ki a kenyeret a tepsiből, helyezzük a rácsra és süssük még 10 percig.

Várjuk meg, amíg kihűlt, és csak utána szeleteljük fel.

Vöröslencse kenyér

Hozzávalók:

105 g vöröslencse

175 ml víz

2 gerezd fokhagyma

¼ ek kurkuma

¼ ek őrölt pirospaprika

¼ ek só és bors

Elkészítése:

Öblítsük át a vöröslencsét folyóvíz alatt, majd áztassuk vízben legalább 1 órán keresztül.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Szűrjük le a lencsét, majd a fűszerekkel és a vízzel együtt tegyük egy turmixgépbe, és turmixoljuk simára.

Öntsük a sűrű masszát egy 24×24 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük a kenyeret 45 percig.

Hagyjuk kihűlni, és csak utána szeleteljük fel.

Hajdina kenyér

Hozzávalók:

170 g hajdina

40 g chia mag

35 g mandula

240 ml víz

Elkészítése:

Folyóvízben mossuk át a hajdinát, majd áztassuk be vízbe 1 órára. Egy külön edénybe áztassuk be az apróra vágott mandulát is.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Szűrjük le a hajdinát, és a mandula kivételével tegyünk mindent egy turmixgépbe, és turmixoljuk simára. Ha nem elég nagy teljesítményű a turmixgépünk, akkor előzőleg őröljük meg a chia magokat kávédarálóval.

Keverjük a sűrű masszába az apróra vágott mandula darabokat, majd öntsük bele egy sütőpapírral bélelt kisméretű püspökkenyér formába.

Süssük a hajdina kenyeret 40 percig, majd hagyjuk kihűlni.

Magos zabpehely kréker

150 g zabpehely

235 ml forró víz

2 ek napraforgó mag, tökmag, szezámmag

2 ek chia mag

½ ek só

¼ ek sütőpor

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Őröljük meg a zabpelyhet kávédarálóval vagy egy turmixgépben. (Az is jó, ha finomszemcsésre őröljük, de az sem baj, ha darabos marad.)

Keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat, majd fokozatosan öntsük hozzá a forró vizet, és gyúrjuk össze kézzel olyan állagú gombóccá, hogy ne ragadjon a kezünkhöz.

Hagyjuk a tésztát állni 5 percig, majd nyomkodjuk bele egy sütőpapírral bélelt tepsibe az ujjainkkal.

Szórjuk a tetejére magokat, majd nyomkodjuk bele a magokat a tésztába.

Süssük 30 percig, majd vegyük ki a sütőből és még melegen szeleteljük fel. A magos zabpehely krékerek 4-5 napig elállnak.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »