Varázslatos csigalépcsők a világ minden tájáról

aug 12 • Enteriőr • Impress Magazin

A csigalépcsők különleges geometriai formációk, melyek látványa sok fotóst ámulatba ejtett már. Az egyik lépcső egy beavató kút mélyére vezet.

A lépcsőházak nem feltétlenül tartoznak az építészet csodái közé, ezek a spirál formában felfelé vezető csigalépcsők azonban páratlan látványt nyújtanak. (Különleges lépcsők a nagyvilágban.)

1. Vatikán Múzeum – Vatikán

A Vatikán Múzeum kettős csigalépcsője nem egy hétköznapi alkotás. Lenyűgöző a díszes korlát, ahogy végig szegélyezi a lépcsőket. A csigalépcső két különálló spirálból áll, az egyik lefelé, a másik felfelé vezet, melyek összecsavarodott képe egy kettős spirál kialakulásához vezet.

11 

2. Quinta da Regaleira – Portugália

A Quinta da Regaleria egy különleges birtok a portugáliai Sintra városában. A hatalmas birtokon egy vadregényes kastély és két beavató kút is található. A kutakhoz vezető spirális csigalépcső egyfajta földalatti toronyhoz hasonlít.

22 

3. Egy elhagyatott kastély

Lucas Portee egy semmi közepén fedezte fel ezt az elhagyatott kastélyt, melynek belső terében lelt rá erre a szemre hasonlító égszínkék csigalépcsőre. Kamerájával azonnal lencsevégre kapta ezt a nem hétköznapi épületrészletet.

33

4. Bory-vár – Magyarország

Ez a díszes pirosra festett kőlépcső a székesfehérvári Bory-várban található. A kastélyt Bory Jenő szobrász és építészmérnök tervezte és építette saját kezűleg a tanítványaival.

44

5. Granada – Spanyolország

Spanyolország egyik legromantikusabb helye Granada, ahol egy kastély lépcsőházában gyönyörű márvány lépcsők vezetnek a felső szintre. A díszes vas korlát és a fehér márvány tökéletes összhangja fenséges hatást kelt.

666 

6. San Francisco – USA

Ryan C. Anderson fotós készítette ezt a különleges képet egy San Francisco-i lépcsőház csigalépcsőjéről. A fekete-fehér kontrasztok és padlón lévő spirális minták összhatása a Vasarely festmények emlékét idézik.

66

8. A Tulipán lépcső – London

A londoni Queen’s House ad otthont ennek a hófehér, letisztult, díszes vaskorláttal szegélyezett lépcsőnek. A Tulip Stairs elnevezésű lépcső (Tulipán lépcső) arról is nevezetes, hogy ez volt Anglia első csigalépcsője.

77

 Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »