A komikusok hajlamosabbak a depresszióra

aug 13 • LifeStyle • Impress Magazin

Robin Williams egyike volt azoknak a komikusoknak, akik másokat megnevettettek, ám eközben súlyos mentális gondokkal küzdöttek.

A kreativitás és a mentális zavarok összefüggésének járt utána a BBC hírportálja. Robin Williamsről azt is írták már, hogy bipoláris zavartól, más néven mániás depressziótól szenvedett. Ez a mentális betegség súlyosan befolyásolja a kedvet és közérzetet, a beteg a szélsőséges boldogság és kreativitás, valamint a mély depresszió fázisai között ingadozik.

A komédiázás a depresszió kezelésének egyik módja is lehet

John Lloyd brit komikus és televíziós producer elmondta: „nagyon nagy arányban fordul elő a művészek között a bipoláris zavar. Az egészséges emberek azt hiszik, a világ rendben van úgy, ahogy van, és nem érzik különösebb szükségét, hogy változtassanak rajta. A kreatív emberek azonban nem ilyenek: akik a világot meg akarják változtatni, azok hajlamosak ezért sokat szenvedni is”.

Hozzátette: Robin Williams zseni volt, hatalmas az életműve, és ha csak depressziós lett volna, nem tudott volna ennyit alkotni, aki viszont bipoláris, annak fantasztikusan kreatív fázisai is vannak.

Az Oxfordi Egyetem kutatóinak egy januárban közzétett tanulmánya szerint a komikusok extrém, időnként ellentmondásos személyiségjegyekkel rendelkeznek, egyrészt befelé fordulók, depressziósak, szkizoidok, másrészt extrovertáltak és mániások. Lehetséges, hogy a komédiázás, vagyis az extrovertált oldaluk a depresszió kezelésének egy módja, bár ez természetesen nem igaz minden komikusra – tette hozzá. Robin Williams a nyilvánosság előtt úgy tűnt, mindig szerepet játszik, szórta a poénokat, hogy megnevettesse az embereket. Nem titkolta alkoholproblémáit és házasságai kudarcát, interjúiban azonban sokkal óvatosabban beszélt a félelmeiről.

„Ahányszor depressziós az ember, ott a humor, hogy kirángassa magát belőle” – mondta 1996-ban a The Guardian című brit lapnak.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »