Vajon segíthet a matcha tea az endometriózisban szenvedőknek?

máj 2 • LifeStyle • Impress Magazin

Az endometriózisról egyre többet hallhatunk, hiszen a nők 10%-a ebben a betegségben szenved. A gyulladásos folyamat kellemetlen tünetekkel jár együtt, emellett pedig megnehezíti a teherbeesést, súlyosabb esetekben meddőséget okoz.

Mivel a tünetei rendkívül összetettek, így könnyen összekeverhetőek más betegségekkel, ezért gyakori a késői felismerés. Az endometriózissal élők számára jelentős változást hozhat az életmódváltás, melyhez hozzájárulhat a zöld tea fogyasztása is. A változatosan fogyasztható matcha receptjeit gyűjtötte össze az M Matcha, melyek között italok, édességek is nagy számban megtalálhatóak. Hogy milyen segítséget nyújthat a matcha tea a betegségben szenvedőknek, ennek jártunk utána cikkünkben.

Az endometriózis kiváltó okai

Először érdemes jobban megismerni a betegséget, annak kiváltó okait és tüneteit. Akkor alakulhat ki, amikor a méhnyálkahártya (endometrium) szövete a méhen kívül, például a petefészken, a petevezetékeken vagy a hashártyán növekszik. Ez fájdalmas menstruációt, kismedencei fájdalmat, meddőséget és egyéb tüneteket okozhat.

Kiváltó okként nem lehet egyetlen problémát megemlíteni, de elsősorban a stresszes és egészségtelen életmód okolható a kialakulásáért. Sajnos emiatt nincs is közvetlen gyógymód, összetett megoldást kell alkalmaznunk ahhoz, hogy csillapodjanak a tünetek vagy megszűnjenek teljesen.

A betegség tünetei

Miután a betegség főként gyulladásos folyamat, így a leggyakoribb az erős fájdalmakkal járó menstruációs ciklus és a nehéz teherbeesés. A krónikus és állandósult gyulladás miatt számos egyéb tünet is előfordul, éppen ezért olyan nehéz pontosan megállapítani, hogy endometriózissal állunk-e szemben. Mindenképpen szükséges az orvosi diagnózis, mely összetett kivizsgálás alapján történik meg.

Miután alapvetően az életmódváltás lehet a megoldás kulcsa, így a nyugalom, a helyes táplálkozás és az olyan rossz szokásokról való lemondás, mint például a dohányzás, nagyban javíthat állapotunkon. Kiegészítő kezelésként érdemes a matcha zöld tea fogyasztását választanunk, mely a teában található számos jótékony hatóanyag miatt enyhülést hozhat a fájdalmas tünetekre.

Matcha mint segítség

A Japánból származó matcha zöld tea hatékonyan száll szembe nemcsak az endometriózis tüneteivel, hanem bárki számára ajánlott napi fogyasztása. Rengeteg antioxidáns, vitamin és ásványi anyag található meg a smaragdzöld teaporban, melynek kellemes ízvilága megédesíti a mindennapokat. 

A teában található ECGC hatására a szabadgyökök semlegesítése megtörténik, a katechin vegyületek pedig nagymértékű antioxidáns aktivitást eredményeznek. Ezzel pedig hatékonyan védik meg szervezetünket a kóros folyamatoktól, a gyulladásos folyamatot is visszaszorítják. Az egészséget támogató összetevők segítségével, a tea rendszeres fogyasztása sokat segíthet az endometriózisban szenvedők tüneteinek csökkentésében.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »