Hogyan lehet karcmentes az autónk?

máj 2 • LifeStyle • Impress Magazin

Egy autó esetében a karbantartás nemcsak a rendszeres belső szervizelést jelenti, hanem a külső ápolást is. Idetartozik a mosás vagy mosatás megfelelő tisztítószerekkel, a felni, illetve a műanyag részek, a bőrfelületek ápolása. Emellett a szélvédő tisztítása, valamint a polírozás is a külső gondozás része. Ez utóbbival az autód újra a régi fényében tündökölhet.

Bízhatod szakemberekre is ezt a műveletet, de egy megfelelő géppel akár te magad is könnyen elvégezheted. Nézz körül a POLIRTECH.HU polírozógépei között, hogy megtaláld a számodra legideálisabb eszközt! 

Többféle termék lesz itt: a kezdők, a haladók és a már igazán profik is tudnak kedvükre válogatni. Ha pedig alkatrészre – például felfogatóra vagy hosszabbítószárra – van szükséged bármelyik géphez, azt is megvásárolhatod a webshopban.

Az autópolírozás különféle lehetőségei

A polírozás egy kifinomult csiszolási művelet, ami megújítja a fényezést. Amikor csak kisebb karcolás van az autón, azt kézi polírozással és karceltávolító pasztákkal is eltüntethetjük. Ezek részecskeméretű csiszolóanyagot tartalmaznak, így kíméletes megoldást jelentenek. Különböző színekben kaphatóak, így könnyen megtalálhatod azt, ami a sérült felülethez leginkább passzol. 

Ha azonban nagyobb terület érintett, akkor már érdemes gépi technikát igénybe venni. Nem beszélve arról, hogy gyorsabban és hatékonyabban orvosolható a probléma polírozógépekkel. Abban az esetben, ha az autód fényezése vékony vagy kopott, nem ajánlott a gépek használata. 

Polírozógépek típusai

Több óra kézi polírozástól kímélheted meg magad, ha a gépi utat választod! Az eredmény is sokkal egyenletesebb lesz. A polírozógépeknek három alaptípusát különböztethetjük meg.

  • – Ha most kezded a polírozást, akkor az excenteres vagy DA gép az ideális választás. Ezek az eszközök kétirányú mozgást végeznek, finomabb fényezési munkákhoz tökéletesek. Amennyiben túl nagy a nyomás rajtuk vagy beakad a korong, akkor leállnak, így kevésbé alakulhat ki felületi károsodás. Amennyiben nem vagy még elég rutinos, célszerű ezzel kezdeni!
  • – A legelterjedtebb típusba tartoznak a rotációs polírozógépek, amelyek körkörösen mozogva végzik el a fényezést. Ezek az eszközök nagyon hatékonyak és erősek is. Éppen ezért oda kell figyelni arra, hogy hogyan használjuk, nehogy megsértsük vele a felületet.
  • – Az előző két verzió mixének is nevezhetjük a direkt- vagy kényszerhajtásos eszközt. Ez ötvözi az excenteres gép finomságát a rotációs erősségével. Inkább haladó polírozóknak ajánlott, mert kevesebb manőverezést enged. Egy rossz mozdulattal sérülhet a lakkréteg vagy akár még a szivacs is leszakadhat!

Ha szeretnénk megújítani kicsit az autónk fényezését, akkor egy jó polírozógép segíthet benne. Arra azonban figyelni kell, hogy milyen esetben, milyen felületre, mely eszközt használunk! Ha nem jól választunk és nem az előírások szerint dolgozunk vele, több kárt is okozhatunk. 

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »