Sakk-kalandregényben szerepel minden idők legjobb női sakkozója Polgár Judit

dec 4 • Kult & Art • Impress Magazin

Sakkrejtvényekkel tűzdelt ifjúsági kalandregényt írt Berg Judit József Attila-díjas író, melyben Polgár Judit is szerepet kapott.

Az Alma – A sötét birodalom című regényben, egy különös nyári délutánon, egymást érik a váratlan, nyugtalanító események, majd a regény hősei egy számukra idegen világba kerülnek. Vissza szeretnének jutni a saját valóságukba, de a sötét birodalom uralkodója próbatételek elé állítja őket.

A titkos kód    

A könyv hősei közül is csak a tizenkét éves Alma tud sakkozni, társainak sejtelmük sincs a játékról. A sakkrejtvények azonban nem pusztán logikai feladványok, hanem titkos kódként, térképként, útjelzőként működnek a középkori világot idéző, ezernyi veszélyt rejtő birodalomban.

A könyv szerzője Polgár Judit közreműködésével írta meg új kalandregényét. Céljuk az volt, hogy egy izgalmas regényben egy kicsit a sakkról, hiszen a sakk drámai fordulatai gyakran a való élet kiélezett helyzeteit sűrítik magukba és a küzdelmekben ugyanazokra az erényekre van szükség, amelyek nélkül az életben sem lehet boldogulni.

A kalandregény mindezek mellett egy világirodalmi kuriózummal is szolgál: a regény egyik fejezete egy valós sakkpartit modellez. Az a vérre menő ütközet, amelyben a sötét birodalom ura szemtől szemben próbálja legyőzni a gyerekeket és újdonsült barátaikat, pontosan követi Polgár Judit és Viswanathan Anand 1998-ban, Dos Hermanasban vívott elhíresült partiját, amely a magyar sakkozó győzelmével végződött.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »