Oxigéntermelő algapavilont tervezett egy magyar építész a szmogos városok légtisztítására

máj 5 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A légszennyezés az egész világban súlyos problémát jelent, erre próbál megoldást adni Miklósi Ádám algapavilonja, mely elnyerte az Inhabitat Biodesign első díját.

A WHO felmérése szerint a Föld lakosságának 92%-a él olyan helyen, ahol a levegő szennyezettsége túllépi az egészségügyi határértéket.

Az algapavilon tervezője Miklósi Ádám javaslata szerint az oxigéntermelő algák tudnának ezen a helyzeten változtatni, írja az inhabitat.com.

Az algák megtisztítják a levegőt

A légszennyezés legalább olyan súlyos egészségügyi-környezeti probléma, mint a globális felmelegedés. Az emberi civilizáció által kibocsátott szén-dioxid közömbösítésében az óceánok és az erdők tudnának segíteni, a fák mennyisége azonban folyamatosan csökken az erdőirtás következtében.

A légtisztító folyamatban a magyar tervező szerint még az algák (zöld tengeri növények) tudnának a segítségünkre lenni. Az algák ugyanis a többi növényhez hasonlóan fotószintetizálnak, oxigént termelnek, a kilégzéssel keletkező széndioxidot pedig megkötik.
011

„Gyógyító helyek” kategória győztes

A hordozható algapavilon belsejében egy „algaszökőkút” található, mely folyamatosan biztosítja a tiszta levegőt, hiszen az algák megállás nélkül oxigént termelnek.

Az algapavilon tulajdonképpen olyan, mint egy „oxigén-bár”. Miklósi Ádám tervpályázata nemzetközi díjat is nyert, az algapavilon kapta az Inhabitat Biodesign verseny „Gyógyító helyek” kategória győztese.

012

Az algapavilonokat bárhol fel lehet állítani, üzemeltetéséhez nem kell plusz energia, mivel az egész rendszer napelemmel működik.

Fazakas Virág

Ehető alga vízgömbökben osztották a vizet a londoni maratonon – PET palack helyett

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »