Új találmány segíti a vakok közlekedését – az „okos fehérbot” rezeg, érzékel és hangosan navigál

szept 11 • LifeStyle • Impress Magazin

Az új „okos fehérbot” egy olyan intelligens eszköz, amely segítségével a vakok könnyebben tudnak egyedül is közlekedni akár egy zsúfolt nagyvárosban is.

A legújabb technológiai fejlesztések általában a szórakoztatásról szólnak, de van néhány olyan újdonság is, amely hozzájárul az életminőség javításához, például a fogyatékkal élőket segíti.

Technológiai újítások a fogyatékkal élőkért

A közelmúltban fejlesztette ki egy látássérült mérnök az okos fehérbotot, amely egy új, intelligens navigációs eszköz. Célja, hogy segítse a látássérültek közlekedését, főleg amikor egyedül sétálnak a nagyvárosokban.

Új „okos fehérbot” segíti a vakok közlekedését

Egy látássérült találmánya az okos fehérbot

Az „okosbot” feltalálója és tervezője egy látássérült mérnök, Kursat Ceylan. Mivel ő maga is gyengén látó, pontosan tudja, hogy nap mint nap milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a vak embereknek. Ezért döntött úgy, hogy a tudását valami olyan eszköz feltalálására fordítja, amellyel nagyban javíthatja a vakok és gyengén látók életminőségét.

„Manapság, amikor már repülő autókról beszélünk és elképesztő technológiai megoldásokat láthatunk, a vakok még mindig egy egyszerű fehér botot használnak…” – mondta az eszköz tervezője Ceylan a CNN-nek.

Új „okos fehérbot” segíti a vakok közlekedését
Új „okos fehérbot” segíti a vakok közlekedését

„Még beszélni is lehet hozzá, a bot pedig válaszol…”

WeWalk okos fehérbot a GPS-hez hasonlóan működik, melyben beépített hangszórók, és hangos naviláló programok vannak telepítve,valamint kép- és hangfelismerő szoftverekkel okosított. Az eszközt okostelefonhoz lehet csatlakoztatni így az összes alkalmazás letölthető.

Az eszköz segít eligazodni például egy metróállomáson, a kijárat felé vezetve a felhasználót, vagy tájékoztat arról, hogy épp melyik busz érkezik, vagy hogy milyen boltok vannak a közelben.

A fejlesztő, Ceylan szerint nemcsak hasznos, hanem még szórakoztató is az okos fehérbot használata. „Még beszélni is lehet hozzá – mondja nevetve, a bot pedig válaszol.”

Új „okos fehérbot” segíti a vakok közlekedését

Figyelmeztető rezgések is küld rezgés formájában

Az okosbot olyan érzékelőkkel is fel van szerelve, melyek figyelmeztető jelzéseket adnak rezgés formájában. A bot abban az esetben rezeg, ha a járdán egy nagyobb tárgyat vagy gödröt kell kikerülni, vagy magasabbra kell lépni a tovább haladáshoz.

Az új okosbot segítségével a világ megtelik információkkal és képekkel. A vak emberek ezáltal sokkal könnyebben tudnak majd eligazodni a számukra láthatatlan világban…

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »