Napelemes autópálya lesz a híres 66-os út Amerikában – vezetés közben tölti az e-autókat

szept 23 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Energiatermelő napelemes autópálya (Solar Roadway) lesz a történelmi 66-os út, mely menet közben tölti majd energiával a rajta közlekedő elektromos autókat.

A 66-os út első átalakításra váró szakasza már elő lett készítve arra, hogy megkapja a high-tech napelemes burkolatot, írja a Newsweek.

A fejlesztés a Missouri Department of Transportation és a napelemes autópályákat fejlesztő Solar Roadway együttműködésével fog megvalósulni, melynek célja összekapcsolni a történelmet és a jövő technológiát. Az átalakítás az év vége előtt indul a 66-os út Welcome Center szakaszán.

Intelligens és környezetbarát autóút

Az energiatermelő Solar Roadway napelemes panelei LED fényeket is tartalmaznak, melyek sötétedés után jelzőfényekkel világítják ki az autópályát. Az intelligens burkolat több szempontól is biztonságosabb a hagyományos aszfaltnál. A solar panelekbe fűtőszálak vannak beépítve, így nem fagy le az út a téli hidegben sem. 

Az egymáshoz kapcsolódó panelek pedig nyomásérzékelőkkel kommunikálnak egymással, és különböző burkolati jelzésekkel figyelmeztetik az autóvezetőket a közelgő forgalmi akadályra. A modulokból felépülő burkolat törés esetén könnyen cserélhető.

11solar

„A 21. század nagy találmánya”

Sokan meglepődnek, amikor meghallják, hogy napelemes panelek üvegből készülnek. „Az Solar Roadway panelek speciálisan edzett üvegből készülnek, melyek a teherautók súlyát is elbírják, a solar roadway teherbírása egyenértékű az aszfaltéval. A napelemes autóút a 21. század nagy találmánya,” nyilatkozta Tom Blair a Missouri Department of Transportation mérnöke.

„Ha sikerül napelemes burkolatok elterjedése, akkor az autópályák az energiatermelés által ingyenessé válhatnak, hiszen fedezik saját karbantartási költségüket is. A tervek szerint az idei év végéig felkerül az új burkolat, a 66-os út Welcome Center szakaszán, még mielőtt beköszöntene a téli hideg.”

Nem kell többé üzemanyagra költeni

Ha sikerül az új környezetbarát technológia megvalósítása, mely vezetés közben automatikusan tölti elektromos árammal az e-autókat, akkor nemcsak a levegőből tűnik el végleg a szmog, de egyben azt is jelenti, hogy soha többé nem kell majd üzemanyagra költeni…

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »