„Élelmiszer-hulladék” szupermarket nyílt Angliában – az ételpazarlás megfékezésére

szept 27 • LifeStyle • Impress Magazin

Az „élelmiszer-hulladék” boltban a kidobásra ítélt, de még fogyasztásra tökéletesen alkalmas élelmiszereket lehet megvásárolni „fizess, amennyit tudsz alapon”.

Anglia első „élelmiszer-hulladék” boltja a Leeds közelében lévő Pudseyben nyílt meg egy ipartelepen lévő raktárhelyiségben, írja az Independent brit hírportál.

A kezdeményezésnek két célja van, az egyik az ételpazarlás megfékezése, a másik a rászorulók segítése.

Évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe…

Az „élelmiszer-hulladék” boltban olyan ételeket, kenyeret, tésztát, szószokat, édességet, zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni olcsón, melyeket a nagy szupermarketek nem tudtak eladni. Ezek az élelmiszerek nem felelnek meg teljesen a szupermarketek minőségi előírásainak (sérültek, vagy közel van a szavatossági idő lejártához) fogyasztásra azonban még tökéletesen alkalmasak.

A kidobásra szánt élelmiszereket a szupermarketek leadhatják az „élelmiszer-hulladék” boltban, így nem kerül a szemétbe, a rászorulók pedig önkéntességi alapon fizethetnek érte. Az „élemiszer-hulladék” szupermarketet a Real Junk Food csapata hozta létre, akik szeretnék, ha Anglia összes városában elinduljon valami hasonló kezdeményezés, és minden angol önkormányzatot arra biztatnak, hogy gyűjtsék össze az egyébként pocsékba menő ételeket.

Egy ilyen bolt létrehozásához mindössze egy raktárhelyiségre és néhány önkéntesre van szükség.

11

Franciaországban már betiltották az élelmiszerek kidobását

A Real Junk Food önkéntesei iskolákba is szállítanak a kidobásra ítélt élelmiszerekből. A „Fuel for School” kezdeményezés keretén belül hetente 12 ezer rászoruló gyerekek számára juttatnak el elsősorban péksüteményeket és gyümölcsöket, melyek egyébként a szemétbe kerültek volna…

Évente 1,3 milliárd tonna fogyasztható élelmiszer kerül kidobásra világszinten. Az „élelmiszer-hulladék” boltok ezt az értelmetlen pazarlást szeretnék megfékezni. Franciaország a világon elsőként betiltotta a szupermarketeknek az élelmiszerek kidobását, az eladatlan élelmiszereket jótékonysági szervezeteknek kell adományozni szemétbe dobás helyett.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »