Norvégia a világon elsőként vállalta az erdőirtás-mentességet

szept 22 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A norvég kormány bejelentette, hogy betiltják az olyan áruk forgalmazását, gyártását és behozatalát, melyek előállítása során esőerdőket irtanak ki.

A Rainforest Foundation Norvégia már több éve kampányol azért, hogy elérjék az erdőirtás-mentességet. A norvég kormány elfogadta a környezetvédelmi javaslatot, és hivatalosan is bejelentette: „Norvégia lesz az első ország a világon, amely vállalja az erdőirtás-mentességet a közbeszerzésben.”, írja az Climate Action News.

Erdőirtás-mentes ellátási lánc létrehozása

„A norvég kormány kötelezettségvállalása egy fontos győzelem az esőerdőkért vívott harcban,” nyilatkozta Nils Hermann Ranum. „Az elmúlt évben már számos cég vállalta, hogy felhagy az olyan árucikkek forgalmazásával (pl. szója, pálmaolaj), melyek összefüggésbe hozhatók az esőerdők irtásával. Arra azonban, hogy egy kormány is felvállalja az erdőirtás-mentességet, még nem volt példa sehol a világon.”

11

…az esőerdők védelmében

A Rainforest Foundation Norvégia felszólította a többi országot is, hogy kövessék a norvég példát, kiemelve azt a két nemzetet, Németországot és az Egyesült Királyságot, akikkel még 2014-ben az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján közösen írtak alá egy szándéknyilatkozatot Norvégiával, azzal kapcsolatosan, hogy ösztönözni fogják a nemzetek az erdőirtásmentes ellátási lánc létrehozását. Ennek lényege, hogy csakis fenntartható forrásból szerzik be az árukat, vagyis nem támogatnak olyan termékeket, melyek gyártásához esőerdőket irtanak ki.

Norvégia az egyik legfőbb támogatója az erdővédő projekteknek világszinten, számos ember jogi és erdővédelmi programot finanszíroznak.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »