arany tojás szauna

Ez a napelemes Arany tojás egy exkluzív szauna – a svéd tengerparton

febr 25 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A napelemes Arany tojás szauna egy svéd környezetvédelmi projekt, amely felhívja a figyelmet az ember és a környezet közötti összetört kapcsolatra.

A svéd Bigert & Bergström 2017-ben alkotta meg a Solar Egg napelemes szaunát, Svédország legészakibb városában, hogy egy látványos alkotással felhívják a figyelmet a környezetbarát mentalitás fontosságára.

Exkluzív mobil szauna

Kiruna egy kis bányaváros, ahol a vasérc bányászat miatt radikális változásokon megy keresztül. A táj és a környezet pusztító átalakulása hívta életre az „összetört” felületű arany szaunát, amely a külvilágot széttöredezve tükrözi.

Az ember és a környezet közötti kapcsolat „összetört”, megújulásra lenne szükség. Ezért lett tojás formája a szaunának, amely az újjászületés szimbóluma. A felülete pedig széttöredezettséget tükröző…

A Lappföld sarkvidéki éghajlatában a szauna kulcsfontosságú helyet foglal el az emberek életében, mint a melegség és az elmélkedés tere.

napelemes arany tojás szauna
(fotó: jean-baptiste béranger)
Napelemes Arany tojás szauna
(fotó: jean-baptiste béranger)

Szív formájú szaunakályha fűti

Az 5 méteres aranyló szauna mindenhol elvarázsolja a látogatókat.A gyönyörűen kialakított belső tér, meleg és barátságos. A külső borítása 69 különálló rozsamentes acél és solar panel elemből áll.

Belsejében pedig egy emberi szivet formázó, fatüzelésű szaunakályha áll, amely vasból és kőből készült. Ez fűti be a tér belsejét 75 – 85 Celsius fokra.

Napelemes Arany tojás szauna
(fotó: jean-baptiste béranger)

Egy svéd kisváros mólóján áll…

A Solar Egg gyakran utazik különböző helyszínekre, hogy felhívja a figyelmet a környezeti problémákra. Volt már Párizsban, Stockholmban, Koppenhágában és Minnesotában is. Gyakorlatilag körbeutazta a világot.

(fotó: jean-baptiste béranger)
arany tojás szauna
(fotó: jean-baptiste béranger)

Az exkluzív szauna jelenleg Svédországban található, a történelmi Rattvik városában, és nyár végéig itt is marad.

Fazakas Virág

Lebegő szauna és gyógyfürdő nyílt Svédországban – a sarki fény és az éjféli nap is látható

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »