Mobil úszóház – lebegő kiskerttel

ápr 17 • Enteriőr • Impress Magazin

A londoni Carl Turner építész stúdió legújabb projektje egy kis kompakt ökoház, mely úszik a tengeren. A mobil házikónak még lebegő kiskertje is van.

Karl Turner törekedett arra, hogy az apró úszóházikó ne csak látványos terv legyen, hanem egy megvalósítható project, mely egyben környezetbarát megoldásokat is ötvöz. A csónakszerű házat egy sűrített ökorendszer működteti.

22

Környezetbarát konstrukció

A mobil ház olyan természetesen illeszkedik a tengeri életmódhoz, mint egy egyszerű csónak, mely semmilyen mértékben nem zavarja meg az élővilágot. „Az úszó otthon hatékonyan használja ki a tér és az erőforrások adta szűk lehetőségeket. Egyszerre ad új alternatívát a környezetszennyező vízi közlekedésre és a Nagy Brittaniban egyre gyakoribb áradások problémájára”, írják az építészek. A ház energiaellátását, az elektromos áramot és a meleg vizet napelem panelek biztosítják.

33

Nyitott terasz a fedélzeten

A kétszintes ház tetőteraszán egy megfigyelő kabin és egy nyitott terasz található, ahonnan panorámás kilátás nyílik a környező tájra, bárhol is kössön ki az úszó kuckó. A tetőtéri fedélzeten még egy vízgyűjtő tartály is található.

44

A mobil ház előre gyártott elemekből épül fel, így könnyen és gyorsan összeállítható bármilyen helyszínen. A ház maga egy 20×7 méteres gumi bevonatú lebegő „fatálcán” ül, melyhez csatlakozik a két oldalsó panel, illetve egy kis lebegő télikert, így bárhová is megy a házikó, a kis konyhakert is úszik vele. Ha több ház épül egymás mellé, akkor az úszó kerteket úgy lehet elszórtan is elrendezni, vagy akár összekötő stégekkel csatlakoztatni őket egymáshoz.

55

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »