A világon elsőként Costa Rica elérte a 99 százalékos megújuló energiahasználatot

ápr 14 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Costa Rica 2015-ben a világon elsőként az egész ország energiaellátását 99%-ban megújuló energiaforrásokból fedezte.

Míg a legtöbb nemzet még csak most kezdi tervezgetni, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy csökkenteni tudják a fosszilis tüzelőanyagok használatát, néhány ország már fényévnyi távolságban jár az élvonalban. Costa Rica elsőként mutatta meg a világnak, hogy lehetséges a fenntartható, környezetbarát energiagazdálkodás országos szinten.

Az első energiafüggetlen ország 

A Costa Rica-i Villamosenergia Intézet bejelentése szerint Costa Rica 2015-ben 99 százalékban fosszilis tüzelőanyag-mentessé vált, vagyis az egész ország energiaellátását megújuló energiaforrásokból fedezték, írja a phys.org tudományos hírportál.

Costa Rica villamosenergia-termelése elsősorban vízenergiából származik. A hatalmas folyórendszereknek, a rengeteg vízesésnek és a heves trópusi esőzéseknek köszönhetően az ország területén a vízenergia a leginkább elérhető természetes energiaforrás. Ezt kiegészítve hasznosítják még a geotermikus hőt, szélenergiát, biomasszát és napenergiát is.

Az energiaszektorban elért környezetbarát intézkedéseknek köszönhetően az energiaköltségek átlagosan 21 százalékos csökkenést jelentettek a lakosság számára.

01123

A világ 5 legzöldebb állama…

Costa Rica mellett Uruguay is hasonló eredményekkel büszkélkedhet, ahol szintén már 2015-ben sikerült elérni a 94 százalékos megújuló energiahasználatot, emellett az élvonalban van még Izland és Paraguay is, ahol már szintén 85-90 százalékban átálltak a tiszta energiahasználatra.

A világ 5 legzöldebb állama között számon tartott Costa Rica 2021-re széndioxid-semlegessé is szeretne válni.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »