Megépült a világ legnagyobb légtisztítója a Smog Free Tower

szept 8 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Beindították a 7 méteres kültéri légtisztító tornyot Rotterdamban, mely folyamatosan szűri a város levegőjét.

A szmog világszerte rengeteg nagyvárost érint, és komoly egészségügyi problémákat okoz a városi lakosoknak. Éppen ezért Daan Roosegaarde holland művész, akinek szívügye a környezetvédelem, létrehozta a világ legnagyobb légtisztító berendezését, melynek kifejlesztése több mint három évet vett igénybe.

11

Óránként 30 ezer köbméter levegőt megtisztít

„A Smog Free Tower alapvetően egy óriási levegő-ionozáló”, magyarázza Roosegaarde a tervező. A berendezés a szennyeződéssel teli levegőt magába szívja, majd megtisztítva visszajuttatja a légtérbe. A folyamat úgy zajlik, hogy a Smog Free Tower pozitív töltésű ionokat juttat a levegőbe, melyek az apró porszemcsékhez tapadnak, ezt követően pedig az elfogott porszemcséket a torony negatív töltésű felülete visszahúzza és magába szippantja. A torony egyfajta légtéri buborékot hoz létre maga körül, ahol akár 75 százalékkal is tisztább a levegő, mint a város más pontjain.

22

A torony óránként 30 ezer köbméter levegő megtisztítására képes, miközben minimális energiát használ, melyet szélenergiából nyer.

Szmogból ékszer

A Szmog torony által megszűrt koromfekete szmogból pedig egy speciális tömörítési eljárással apró szmog „ékköveket” készítenek. Minden egyes gyűrű 1000 köbméter megtisztított levegő szennyeződését tartalmazza. Egy súlyosan szennyezett térségben akár naponta 3500 szmog-gyűrű is készülhet. Ezek a szmog gyűrűk támogatják majd a további Szmog Tornyok létrehozását szerte a világban.

33

Az első Smog Free Torony 2015. szeptember 4-én állt üzembe Rotterdamban, és a tervek szerint hamarosan „levegőtisztító turnéra” indul, hogy Párizstól Pekingen át Mumbai-ba és más nagyvárosokba is eljusson világ különböző pontjain.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »