Megelevenedik a városi kertmozgalom – sorra nyílnak a közösségi kertek

szept 8 • LifeStyle • Impress Magazin

Szerte az országban több helyen alakulnak közösségek, hogy kihasználatlan szabad területeken ültetvényeket alakítsanak ki.

Ezek az önkéntes közösségek a saját konyhába szánt zöldségek termesztésén túl az egészségesebb életmód alakítására is hatnak, a városi mezőgazdálkodás ugyanis megadja a kétkezi munka sikerélményét, és a közös feladatok közelebb hozzák egymáshoz a betonrengetegben élő, egymástól elidegenedett embereket.

London és New York élen jár

E tevékenység olyan világvárosokban, mint például London vagy New York, régóta részévé vált a városi létformának, nálunk némi fáziskéséssel mostanában bontakozik ki a városi kertmozgalom. A gyors terjedésben az ökológiai szemléletre fogékony önkormányzatok, civil szervezetek, oktató intézetek, egyházak vállalnak szerepet.

A városi veteményesek a közösségi élet színterei     

Albertfalva központjában az idén alakítottak ki közösségi biokertet. A zöld szigeten a közeli lakótelepeken verbuválódott önkéntesek tagjai hozzáláthattak az apró veteményesekben a gazdálkodáshoz. Paradicsomot, málnát, cukkinit termesztenek.

Szentendrén, a Püspökmajor lakótelepen jelenleg még a kerttervezés munkálatai zajlanak, jövő tavasszal lesz az első kapavágás. Itt fakerettel körbevett kis parcellákon ültethetnek majd konyhakerti, fűszer- és gyógynövény palántákat.

Szegeden is népszerű ötletnek bizonyult a közösségi kert létesítése. Tarján városrészben tucatnyi parcellából álló kertet hoztak már létre a „panelrengetegben”. Újhelyi Andrea, a program koordinátora az MTI-nek elmondta: az első termények betakarítása lázba hozza a gazdálkodókat, családokat, egyedülálló nyugdíjasokat, akik gyakran unokáikat is mozgósítják a kertészkedéshez. Kis kosarakkal érkeznek, hogy a répát, paradicsomot, paprikát, babot hazavigyék, csökkentve a konyhai kiadásokat – tette hozzá.

Székesfehérváron tavaly valósult meg a Palotaváros Közösségi Kert (PaKK). Az 1000 négyzetméteres kertet 4-6 négyzetméteres ágyásokká osztották, de elkülönítettek közösségi parcellákat is. A kert itt is a közösségi élet színterévé vált, hétvégenként sütnek-főznek az emberek, hét közben szorgosan locsolják, kapálják a kis parcellájukat.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »