Májusban nyit a zselici Csillagpark

márc 31 • LifeStyle • Impress Magazin

A Csillagpark kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az égbolt csodáit megfigyeljük. A Tejút gyönyörűen hömpölyög az égbolton, tavaszi estéken pedig az állatövi fény is megjelenik.

A „Zselici Csillagpark” a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet 2009-ben elnyert több mint 10 ezer hektárnyi egybefüggő erdőség, a Zselici Tájvédelmi Körzet központjában épült fel.

Külön teleszkóp a napnak

A csillagvizsgáló 40 cm tükörátmérőjű távcsöve nagy fénygyűjtő felületével lehetővé teszi, hogy a halványabb ködöket, galaxisokat, halmazokat és az égbolt vándorait, a fénylő üstökösöket is megpillanthassuk. Külön teleszkóp szolgál a Nap jelenségeinek megfigyelésére is, melyen keresztül láthatók a napkitörések, és a napfelszín szüntelenül változó aktív jelenségei.

11

Vetítőkupolás planetárium és meteorit kiállítás

A hatalmas komplexumban kialakításra került egy vetítőkupolás planetárium, ahol a csillagvizsgáló stúdiójában készült filmek kerülnek bemutatásra, az előcsarnokban pedig állandó és időszakos interaktív kiállítások kapnak helyet. A meteorit-gyűjtemény egész évben megtekinthető.

22 

Asztrofotók készülnek az Univerzumról

A csillagvizsgáló távcsövei a közvetlen megfigyelésen túl alkalmasak arra is, hogy az égbolt csodáiról fényképek is készüljenek. A Csillagparkban rendszeresen bemutatásra kerülnek az intézmény műszereivel készült asztrofotók.

szerklead-csillagpark-600x400

További információk: www.zselicicsillagpark.hu.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »