Ma van a kávé világnapja – Ismerd meg Budapest legendás kávézóit!

szept 29 • LifeStyle • Impress Magazin

Ingyenes kávéházi sétákon ismerheted meg a múlt századforduló Budapestjének legendás kávézóit.

Az első nyilvános séta a kávé világnapján, szeptember 29-én indul, amikor újra nyitja átmenetileg az egykoron nagyhírű Japán kávéházat (ma Írók boltja) a Douwe Egbert Omnia, és egy hatalmas, a Hello Wood designerei által készített csészével is várják az érdeklődőket az Erzsébet téren.

Budapest a kávézók városa

A kávécserje terméséből készülő frissítő ital a 11. században kezdte meg hódító útját, az első európai kávéházak az 1600-as években nyíltak. Budapesten az előző századfordulóra tehető az aranykor, a főváros a „kávéházak városa” titulust 550 regisztrált kávéházának köszönhette. Ennek az időszaknak egyik legendás intézménye a Japán Kávéház, amelynek törzsvendége volt József Attila, Rejtő Jenő és Szinyei Merse Pál is.

A közvélekedéssel ellentétben nem a nagy kávés nemzetek fogyasztják a legtöbb forró frissítőt, hanem az észak-európaiak. A finnek fejenként évi 12 kilogrammal vezetik a listát, a norvégok majdnem 10, az izlandiak 9 kilogrammal férnek fel a dobogóra. Magyarországon fejenként körülbelül három kilogramm kávét iszunk évente, a legtöbbet decemberben.

A kávéházi sétákról bővebb információ a hosszulepes.org/omnia-kavevaros honlapon olvasható.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »