Leonardo da Vinci rejtélyes élete az ExperiDance legújabb produkciója

febr 9 • Kult & Art • Impress Magazin

Leonardo da Vinci életének és művészetének legrejtélyesebb momentumait járja körül új táncjátékában az ExperiDance társulat.

Zseniális művész, látnok tudós, nagyra törő építész. De milyen EMBER volt Leonardo da Vinci? Miből élt, kit szeretett, hitt-e Istenben? Az ExperiDance új táncjátéka ezeket a kérdéseket tárja fel, bemutatva da Vinci életének és művészetének legrejtélyesebb momentumait. Az Én, Leonardo – A fény születése című produkció április 17-én debütál a budapesti RaM Colosseumban.

Festményekre épülő látványos produkció

Román Sándor, az ExperiDance alapító-koreográfusa szerint a darab egyik központi motívuma Leonardónak a hithez való viszonya. A Meskó Zsolt által rendezett produkció továbbá olyan kérdéseket jár körbe, hogy milyen ember volt da Vinci, miből élt és kit szeretett.

Román Sándor szerint a még készülő produkció erősen épül majd Leonardo festményeire. A mester híres kompozíciói – a Mona Lisától kezdve a Sziklás Madonnáig – kiváló alapot nyújtanak egy erős színpadképhez – mutatott rá a művész, hozzátéve, hogy a Vitruvius-tanulmánnyal is sokat fognak játszani a koreográfiákban.

A darab zenéjét Czomba Imre jegyzi: a táncosok mai zenére fognak mozogni, reneszánsz muzsika valószínűleg nem lesz a darabban, és a díszlet, illetve a jelmezek is eredeti, aktualizált módon közelítik meg a reneszánszt. A társulat – amennyiben nincs előadása – napjában 10-12 órát dolgozik az új darabon, amely Román Sándor szerint méltó lesz az idén 15 éves ExperiDance eddigi teljesítményéhez.

A társulat alapítója kiemelte, hogy az április 17-ei bemutatót követően a 24 táncost felvonultató produkciót a milánói világkiállításra viszik.

Zentai Bogi
(Fotó: Szenvedélyem Velence)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »