Rubik-kocka kiállítás nyílik New Jersey-ben – majd világ körüli útra indul

ápr 22 • Kult & Art • Impress Magazin

Az interaktív kiállítás kilenc hónapon keresztül látható az Egyesült Államokban, majd 2015-től világkörüli útra indul, és hét év alatt járja körbe a Földet.

A New Jersey-i Liberty Science Centerben (LSC) létrehozott Beyond Rubik’s Cube (A Kocka és ami mögötte van) tárlatot, amely később a világ számos más országában is látható lesz, Áder János köztársasági elnök és Rubik Ernő nyitja meg csütörtökön.

40 éves a Rubik-kocka

A 40. születésnapját ünneplő Rubik-kocka egyetemes jelentőségét mutatja, hogy minden hetedik embernek volt már a kezében, nem ismer nyelvi korlátokat, a feladat pedig világos: káoszból rendet teremteni. A kiállítás fő üzenete az innováció és a problémamegoldás ösztönzése, valamint annak a bemutatása, hogy milyen hatással van a játék az emberi gondolkodásra.

Braille-írásos, kristály, haiku és mozaikfreskó kockák

A Rubik-kocka ihlette kiállítás elemei a tudományos és művészeti inspirációt megcélozva többféle érzéket mozgatnak meg: a monstre kocka-mozaikfreskótól a vakok számára készült tapintható kockán át a haiku-kockáig, amelyet forgatva a lapokra vésett szavakból háromsoros versek állnak össze. A rendezvény tudatosan kapcsolja össze a technológia, a számítástechnika, a mérnöki tudományok, a művészet, a dizájn és a matematika területeit. Felvillantja, milyen hatást gyakorolt a Rubik-kocka a képzőművészetre és a zenére – a kockaforgatás hangjaiból alkotott muzsikától a kombinatorikus zeneszerzésig.

Mi a személyes kockakódod?

A kiállítás számos érdekességgel is szolgál, a kockakirakó robotoktól a drágakövekből kirakott kockáig. A Groovik’s Cube nevet viselő, tíz méteres élhosszúságú világító kocka a helyszínen, távirányítással lesz „forgatható”, sőt a világ négy különböző pontjáról négy játékos is kirakhatja. A látogatók csak rájuk jellemző, egyedi forgatási kombinációból generált személyes „kockaazonosítót” kapnak, amellyel később is beléphetnek majd a kiállítás virtuális részébe.

22

Kockakirakó robotok

Nem utolsósorban azokat az eredeti fakockákat is kiállítják, amelyekkel Rubik Ernő annak idején diákjai számára a térszervezési modelljét szemléltette.  A kiállítás 650 négyzetméteren mutatja be a Rubik-kocka történetét, valamint annak a világra gyakorolt hatását, az általa megihletett logikai játékokat, mérnöki és művészeti alkotásokat.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »