15 %-al jobban teljesítesz edzésen, ha zenét hallgatsz

ápr 21 • LifeStyle • Impress Magazin

Sportolás közben egyszerűen jó érzés zenét hallgatni, a kutatások szerint pedig a kellemes dallamok hatására még a teljesítményünk is megnő.

Nem véletlen, hogy az edzőtermekben, az aerobic órákon mindig szól a zene. A ritmus és a dallamok egyszerre motiválnak és segítenek abban, hogy jobban bírd a terhelést. A zene bármilyen sporthoz, bringázáshoz és futáshoz is tökéletes társ.

Motivál és tartja benned a lelket

A zene pozitív hatásai között szerepelt, hogy jobban teljesítesz, jobban bírod a terhelést, több örömmel és lelkesedéssel végzed a gyakorlatokat, kevésbé érzed magad fáradtnak és később merülsz ki. A zene végig tartja benned a lelket és a pozitív hozzáállást, főleg ha magas intenzitású edzésről van szó. Egy jól összeállított zenelista hatására a kemény edzést is könnyebbnek érzed. Eltereli a figyelmed arról milyen keményen is dolgozol, és szellemileg és fizikailag is sokkal kevéssé fáradsz el.

Az endorfin fájdalomcsillapító hatású

Szintén kutatások bizonyítják, hogy azok, akik saját motivációs zenére edzenek, sokkal jobban fejlődnek hosszútávon, mint azok, akik nem hallgatnak zenét sportolás közben. Érdemes a kedvenc zeneszámaidból sport-zenelistákat összeállítani, hogy edzés közben végig olyan zenét hallgass, amit szeretsz, vagy amihez kedved van.

A zenehallgatás boldogságot okoz, ami hormonokat szabadít fel. Az endorfin hatására pedig nem csak jobb kedved lesz, de csökken a fájdalomérzetet is, ezáltal sokkal lelkesebb és kitartóbb leszel.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »