Különleges látványosság a pécsi cseresznyevirágzás

ápr 9 • LifeStyle • Impress Magazin

A cseresznyevirágzásról mindenkinek Japán jut elsőként az eszébe, nem véletlenül, hiszen a szigetországban nagy hagyománya van a cseresznyevirágzás ünnepének.

A csodaszép lombkoronákat azonban hazánkban is megcsodálhatjuk. Több vidéki városban is láthatunk virágba borult japán cseresznyefákat, vagy akár egész virágzó fasorokat is.

Japán cseresznyefák Pécsett

Egerben már március végén teljes pompájában ragyogtak a japán cseresznyefák, most pedig az MTI fotósa a pécsi köztemetőben örökítette meg a mesés cseresznyefa-virágzást.

Szakura – a virágnéző ünnepség

A szakura a cseresznyevirágzás ünnepének jelképe, a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét szimbolizálja. A virágnéző ünnepségeket egész Japánban mindenütt megtartják, a virágzás idejétől függően néhány hét eltéréssel. 

A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek, csak néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullnak. Ezt a pár napot a japán emberek alaposan kihasználják: családostul vagy kollégákkal kivonulnak egy közeli parkba, hogy megcsodálják a természet gyönyörű látványosságát.

Hazánkban is egyre nagyobb hagyománya van a virágünnepeknek, az Alcsúti Arborétumban a tavasz hírnökét ünneplik, és az egyedülálló hóvirágmezőt hóvirágünneppel köszöntik.

Fotók: MTI/Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »