Műanyag helyett levelekbe csomagolják a zöldséget egy ázsiai szupermarketben

ápr 10 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Egy thaiföldi szupermarketben banánlevelekbe csomagolják a friss zöldségeket a műanyaghulladék csökkentése érdekében.

A mai társadalom egyik legégetőbb problémája a műanyaghulladék. A világon minden szektorban csökkenteni kellene a műanyagfelhasználást, melynek jelentős része csomagolásból származik.

A műanyaghulladék nagy része csomagolásból származik

Szerencsére egyre több pozitív változás történt már ezen a téren: Franciaországban már be is tiltották a szupermarketekben a műanyag zacskók használatát. Az EU is elfogadta az egyszerhasználatos műanyag betiltására vonatkozó törvényjavaslatot.

Az ázsiai országok is alternatív megoldásokat keresnek, hiszen köztudott, hogy élen járnak a műanyaghulladék termelésben. Balin terjednek a teljesen lebomló bambusz bevásárlótáskák, egy thaiföldi szupermarketben pedig műanyag helyett levelekbe csomagolják a friss zöldségeket.

levelekbe csomagolják a zöldséget
levelekbe csomagolják a zöldséget

Sokan úgy gondolják, hogy az újrahasznosítás megoldja a hulladékproblémát, de ez teljesen igaz. 2013-ban csak az USA 254 millió tonna műanyaghulladékot termelt, melynek mindössze a 30 százaléka lett újrahasznosítva. A nagyobb része hulladéklerakókba került, ahol akár 1000 évig is ottmaradnak és szennyezik a földet és az óceánokat.

levelekbe csomagolják a zöldséget

Egyre több ázsiai szupermarketben terjed a zöld csomagolás

A levelekbe való csomagolás – ami egyébként a régi időkben igen elterjedt volt – egy új, alternatív megoldás a csomagolási hulladék csökkentésére. Ez a módszer nemcsak költséghatékony, hanem jelentősen csökkenthető a műanyaghulladék termelése is, melyeket vagy újra kellene hasznosítani, vagy ami még rosszabb, a hulladéklerakókon végeznék.

levelekbe csomagolják a zöldséget
levelekbe csomagolják a zöldséget

Az ázsiai országok közül Kína termeli a legtöbb hulladékot, a világ műanyag szemetének a 30 százaléka ott keletkezik. A többi ázsiai ország is élen jár a hulladéktermelésben. Vietnám és Thaiföld is új alternatív megoldásokat keresnek a műanyagok elkerülésére.

levelekbe csomagolják a zöldséget

A zöldségek levelekbe való csomagolása – amit először a thaiföldi Rimping Szupermarket vezetett be – egy környezetbarát módja a csomagolási hulladék csökkentésének.

Új baktérium jelent meg a Földön – „megeszi” a műanyag hulladékot

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »