Einstein arcképe és Stephen Hawking idézetek kerültek egy gimnázium lépcsőjére

ápr 9 • Kult & Art • Impress Magazin

A salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumhoz vezető hosszú lépcsősorra egy egészen új perspektívából készült alkotás került a napokban.

A salgótarjáni „Sakkozzuk ki! Akciócsoport tagjai – akik a város szebbé tételét tűzték ki célul – idén is folytatják lakóhelyük színesebbé varázsolását.

Az idei első kezdeményezésük keretében a város elismert iskolájához, a Bolyai János Gimnáziumhoz vezető hosszú lépcsősor megszínesítésén dolgoztak.

A gimnázium előtti lépcsőfokokra Albert Einstein portréja, valamint Stephen Hawking- és Bolyai János-idézetek kerültek a hétvégén.

Tedd szebbé a városodat! – önkéntes akció

Az Akciócsoport önkéntesei rengetegen dolgoztak azon, hogy a szürke betonlépcső egy színes alkotás változzon. A 78 lépcsőfokból álló terület a város új látványossága is lett.

Egy nap alatt közel 50 önkéntes bevonásával készült el az alkotás. A közösségi festés témája ezúttal a tudomány volt, hiszen egy jó nevű gimnázium előtti terület megszépítése volt a feladat.

Ezért festettek idézeteket, valamint Einstein híres portréja a lépcsőfokokra. Az arckép felrajzolásában és festésében egy fiatal salgótarjáni grafikus, Prakfalvi Anna segédkezett.

Közösségi városszépítés

A „Sakkozzuk ki!” salgótarjáni önszerveződő kiscsoport 2015 júliusában alakult azzal a céllal, hogy Salgótarjánban szervezzen közösségépítő és városszépítő programokat.

Azóta számtalan megmozdulásuk volt,többek között a salgótarjáni vasúti aluljárót is újratervezték. Nevükhöz köthető továbbá 3 szabadtéri tárlat létrehozása, a város decoupage-olt virágtartói, de festettek iskolában, gyermekotthonban is a helyiek bevonásával. Megszépült általuk a vásártéri Sakkozó, valamint ők készítették a Vásártér „pillangó-fáját”, és a Vásártér kaviccsal lerakott ösvényét.

„Szeretnénk népszerűsíteni, az olyan innovatív és kreatív megmozdulásokat, melyek erőteljes felhívó jelleggel vonják magukra az itt élők figyelmét. Szeretnénk nyomot hagyni, reakciót kiváltani, példát mutatni – akár más lokálpatriótáknak is, felrázni az alvó várost”.

Önkéntes városszépítők Mexikóban – indián minták a falakon

Fotók: Pakodi Beáta, Józsa András

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »