Környezettudatos olvasás – hogyan?

ápr 23 • LifeStyle • Impress Magazin

Az olvasás hosszú évek alatt vesztett népszerűségéből, átvette helyét a mozi, a filmek, a közösségi médiás, videómegosztó platformok. Visszaesett a könyvek, s megnőtt a mozijegyek, a streaming előfizetések eladása. Meg lehet-e szerettetni a mai fiatalokkal az olvasást? És lehet-e környezetkímélő módon olvasni?

Az olvasásnak és egy könyvnek megvan a maga varázsa. Az új könyvek illata, a könyvtárak csendje, a könyvesboltok hangulat kavalkádja és izgalma. Lehet gyönyörködni a polcra helyezett gyűjteményekben, elő lehet venni újra őket és megint átélni azt az új világot, amit a könyvekben leírtak. Mégis, ha körülnézünk egy parkban, egy buszmegállóban, az emberek ritkán tartanak könyvet a kezükben, inkább valami instant szórakozást ígérő eszközt.

Nagyon sok adat, mérés, statisztika vizsgálja, hogy a fogyasztói társadalom miként változtatta meg a szabadidős és szórakozási szokásaikat. Hogyan lett a színház helyett a mozi a népszerű, a könyvek helyett a videók, filmek.

Hiába olvastak gyerekkorunkban lefekvés előtt esti mesét legtöbbünknek, vannak, akiknek az olvasás szeretete nem maradt meg felnőttkorára. A digitalizáció világában elragadóvá és népszerűvé vált a mozgókép, a média, a filmek, a filmkészítés, és ezeknek a technikája. Amikor berobbant az ipari forradalom, onnan megállíthatatlan volt a fejlődés és a változás. A könyvek háttérbe szorultak.

Hogy jön ide a környezetvédelem?

A környezetvédelem célja a jövő generációk számára is kedvező minőségi életfeltételek megőrzése, ami a környezetre pozitív és negatív tevékenységek egyensúlyban tartásával érhető el. Avagy, a negatív tevékenységek minimalizálásával.

Ezek mellett mindenkinek az érdeke, hogy a fák megmaradjanak, hiszen azok szűrik meg nekünk az oxigént, árnyékot adnak, néhányuk gyümölcsöket is. És hogy fáinkat megóvjuk, elgondolkozhatunk azon, elfogadjuk-e az ezredik, a milliomodik nyomtatott példányt egy könyvből, egy magazinból, egy akciós újságból. Vagy digitális formában élvezzük az olvasást. Szerencsére van lehetőségünk mindenféle írást képernyőről olvasni, s olyan képernyőről is, amelyik nem fárasztja a szemet.

Igaz, hogy egyetlen e-könyv-olvasó olyan mértékű hatást gyakorol a környezetre, mint akár száz papírkönyv. Ha az eszköz előállítását és üzemeltetését vesszük figyelembe. A digitális könyvolvasó eszközök növelik a szén-dioxid lábnyomot, holott éppen arra volnának hivatottak, hogy csökkentsék. Továbbá, hogy az origo.hu szavaival jobban megérthessük, miért nem jó minden esetben a digitalizáció, magunkban kell eldöntenünk és tisztáznunk, hogy márpedig hiába foglal kisebb helyet az e-book olvasó, a környezetünknek hosszú távon nem tesz jót. Minden rajtunk múlik, hogyan döntünk. (Hasonló vitába, ellentmondásba keveredhetünk az elektromos autók környezetkímélését illetően.)

Egyszerű civilként is sokat tehetünk Földünk védelméért. Például:

  • – az utóbbi két évben nincs eleget hangoztatva, hogy inkább válasszuk a kulacsokat a pet palackok helyett, jó áron már nagyon sok helyen tudunk kulacsokat venni.
  • – sétáljunk és biciklizzünk, ha csak tehetjük, de a személyautó helyett választhatjuk a tömegközlekedést is,
  • – legyen saját konyhakertünk, ha módunkban áll,
  • – nem szégyen a turkálózás, a használt ruha vásárlása, erre vannak nagyon népszerű applikációk is, mert a ruhagyárak, cégek, maga a divatipar nagy mértékben szennyezi a természetet,
  • – kerüljük a műanyagból készült szívószálakat, evőeszközöket, poharakat és tányérokat, mert nagyon sok év alatt bomlanak csak le, helyettük használjunk fém szívószálat, papír tányérokat, üveg- vagy papírpoharat és az evőeszköznél is figyeljünk, hogy legyen nálunk saját hordozható készlet. Illetve ezekből is létezik papír alternatíva.

Messze vagyunk még attól, hogy Földünk teljesen megtisztuljon, mert előbb nekünk, embereknek kell megváltoznunk. Nincs rendben, ahogy az ivóvizeinket szennyezzük, a szemetet a földre dobjuk, nem pedig a kukába. Így nehéz elképzelni egy olyan jövőt, amiben maszk nélkül sétálhatunk a nagyvárosokban, akár Tokióban, ahol olyan magas a szennyezettség, hogy az az ott élőkre, de még a turistákra is káros. Ott az utcára nem ajánlott maszk nélkül menni, mert a szmog fullasztó lehet. Ezekből tanulnunk kell, mert ez a mi érdekünk is.

„Csak ezt az egy szemetet felveszem a földről!” – mondta 8 milliárd ember…

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »