Két új natúrparkkal bővül a magyarországi natúrparkok hálózata

máj 21 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Két új területtel bővül az idén a jelenleg hét természetvédelmi térséget magában foglaló magyarországi natúrparkok hálózata.

A címet 2014-ben várhatóan a Békés megyei Kőrösök Völgye Natúrpark, és a külső-somogyi térséget felölelő Koppányvölgy Natúrpark kaphatja meg a természetvédelemért is felelős minisztertől. Folyamatban van még a Budai-hegység és a Zsámbéki-medence természeti, kulturális, építészeti és történelmi értékeinek megőrzését célzó natúrpark-kezdeményezés is.

Jelenleg 7 natúrpark van az országban

A kilencvenes években indult natúrparkokban „használva védik” a természeti-kulturális értékeket, egymást támogató feladatként tekintenek a természetvédelemre. Az első magyarországi natúrpark a határon átnyúló, magyar-osztrák kezdeményezésre létrejött Írottkő Natúrpark volt, amelynek egy része Magyarországon, másik része Ausztriában található.

Jelenleg hét államilag elismert natúrpark van az országban, a Vértesi, az Írottkő, a Sokoró-Pannontáj, a Cserhát, a Szatmár-Bereg, a Gerecse, és a Hét Patak Gyöngye Natúrpark.

Az ökoturizmus környezettudatos turisztikai megmozdulásokat jelent, ennek egyik része a natúrparkok mellett a 2005-től térségi-települési összefogással létrejött zöldutak hálózat. Jelenleg Magyarországon 4-5 olyan zöld út van, amelyen végighaladva a turisták megismerkedhetnek a helyi értékekkel.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »