Izlandon már az otthonok 87%-át termálvíz fűti – a geotermikus energia a legjobb megújuló erőforrás

nov 15 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Izland már 100%-ban áttért megújuló energiára. Vízerőművek és geotermikus erőművek termelik az áramot, az otthonokat pedig termálvíz fűti.

Abban a korszakban, amikor az éghajlatváltozás szükségessé teszi, hogy a világ országai fenntartható energetikai megoldásokat vezessenek be, Izland egyedülálló példát mutat.

Izland ma a világ egyik vezető környezetbarát országa, amely úttörő szerepet tölt be a vízenergia és a geotermikus energia hasznosításában. Zöld-energiára való átállása követendő példa a világ más országai számára is.

Izland a világon elsőként állt át 100% megújuló energiára

Izland a 20. század elején még elszigetelt szigetországként Európa egyik legszegényebb országa volt, és energiaellátása teljes mértékben importált fosszilis energiahordozóktól függött.

Mára azonban a világ egyik legzöldebb állama lett, amely teljesen fosszilis energiafüggetlen, vagyis csak saját erőforrásból származó megújuló energiát használ. Az áramtermeléstől kezdve az otthonok fűtéséig minden vízenergiával és geotermikus energiával működik.

Costa Rica mellett Izland a világon elsőként, már 2015-ben megvalósította a megújuló energiaforrásokra való átállást, írja a hivatalos Energia Izlandon oldal.

A helyi erőforrások használatával energiafüggetlenné váltak

A szénről és az olajról a megújuló energiaforrásokra való átállás fokozatosan valósult meg. Valójában a 70-es évek nagy olajválsága adta a végső lökést az elszigetelt országnak arra, hogy teljesen fosszilis energiafüggetlen, önellátó országgá váljon.

Mivel az ország területén számtalan vízesés, valamint 600 hőforrás és 200 vulkán található, ezek a geológiai adottságok tökéletesen megfelelnek ahhoz, hogy Izland egy zöld energiával működő ország legyen.

Áramtermelés és fűtés geotermikus energiával

Izlandon a geotermikus energiát nemcsak az otthonok és épületek fűtésre, hanem elektromos áram előállításra is használják. Az országban már 5 nagy Geotermikus Erőmű termeli az áramot.

Jelenleg az elektromos áram 74%-át vízerőművek állítják elő, 26%-át pedig geotermikus erőművek termelik. Az épületek és otthonok több mint 87%-át termálvízzel fűtik, írja a geothermal-energy.org.

A legkörnyezetkímélőbb fűtési technológia

A geotermikus energia a Föld hőjéből származó megújuló energia, amely semmilyen mértékben szennyezi a levegőt, sem a környezetet. Áramtermelésre is hasznosítható, valamint teljesen kiváltható a földgázhasználat.

Jelenleg a geotermikus energia a legkörnyezetkímélőbb fűtési technológia, amely zéró szén-dioxid kibocsájtással jár, és még áramtermelésre is alkalmazható. A termálkútból feltörő vizet egyszerűen a felhasználás helyére szivattyúzzák, majd a lehűlt vizet visszajuttatják a Földbe, ahonnan származik.

A tudásukat megosztják más országokkal is

„Míg Izland története értékes tanulságokkal szolgál a politikai döntéshozók számára, az ország leginkább tudásának megosztására összpontosított a geotermikus fejlesztéssel kapcsolatos technikai szakértelem révén” – mondja Halla Hrund Logadóttir, a Reykjavíki Egyetem Energiaiskola igazgatója.

„Izland évtizedek óta részt vesz geotermikus műszaki segítségnyújtásban, geotermikus távfűtési rendszerek megépítésében, valamint a megújuló energiára való áttéréssel kapcsolatos oktatásban. A világ minden tájáról több ezer szakértő vett részt geotermikus kurzusokon a Reykjavíki Egyetem Energiaiskolájában.”

„Izland története arra emlékezteti a világot, hogy van lehetőség a költségek és a belső akadályok leküzdésére a zöld energiára való áttérés érdekében” – írja átfogó cikkében.

Fazakas Virág (Képek: pixabay)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »