HIRDETÉS

Izlandon már az otthonok 87%-át termálvíz fűti – a geotermikus energia a legjobb megújuló erőforrás

máj 3 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Izland már 100%-ban áttért megújuló energiára. Vízerőművek és geotermikus erőművek termelik az áramot, az otthonokat pedig termálvíz fűti.

Izland a világ egyik vezető környezetbarát országa, amely úttörő szerepet tölt be a vízenergia és a geotermikus energia hasznosításában.

Izland már 100%-ban átállt megújuló energiára

Izland a 20. század elején még elszigetelt szigetországként Európa egyik legszegényebb országa volt, és energiaellátása teljes mértékben importált fosszilis energiahordozóktól függött.

Mára azonban egy energiafüggetlen, igazi zöld ország lett, amely csak megújuló energiát használ. Az áramtermeléstől kezdve az otthonok fűtéséig minden vízenergiával és geotermikus energiával működik. Costa Rica mellett a világon elsőként tért át 100%-ban megújuló energiára.

Áramtermelés és fűtés geotermikus energiával

A fosszilis energiahordozóktól való függetlenné válás, és a megújuló energiára való átállás fokozatosan valósult meg. Valójában a 70-es évek nagy olajválsága adta a végső lökést az elszigetelt országnak arra, hogy teljesen fosszilis energiafüggetlen, önellátó országgá váljon.

Mivel az ország területén számtalan vízesés, valamint 600 hőforrás és 200 vulkán található, ezek a geológiai adottságok tökéletesen megfelelnek ahhoz, hogy Izland energiafüggetlenné váljon.

Az elektromos áram 74%-át vízerőművek állítják elő, 26%-át pedig geotermikus erőművek termelik. Az épületek és otthonok több mint 87%-át termálvízzel fűtik, írja a geothermal-energy.org.

A legkörnyezetkímélőbb fűtési technológia

A geotermikus energia a Föld hőjéből származó megújuló energia, amely semmilyen mértékben szennyezi a levegőt, sem a környezetet. Áramtermelésre is hasznosítható, valamint teljesen kiváltható a földgázhasználat.

Jelenleg a geotermikus energia a legkörnyezetkímélőbb fűtési technológia, amely zéró szén-dioxid kibocsájtással jár, és áramtermelésre is alkalmazható. A termálkútból feltörő vizet egyszerűen a felhasználás helyére szivattyúzzák, majd a lehűlt vizet visszajuttatják a Földbe, ahonnan származik.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »