55 méteres rezgő rudak termelik az áramot – innovatív szélerőmű

okt 15 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A Windstalk szélerőmű egy innovatív koncepció, amely megoldást jelenthet a szélenergia újfajta hasznosítására, a hagyományos szélturbinák helyett.

Az Atelier DNA által kifejlesztett új technológia, olyan problémák leküzdését tűzte ki célul, mint például a szélturbinákra jellemző alacsony frekvenciájú rezgések kibocsátása.

Megújuló energiát termel

A tervezésnél mindemellett az is cél volt, hogy a Windstalk megújuló energiát termelő erőmű hasonló mennyiségű áramtermelésre legyen alkalmas, mint a hagyományos szélturbinák. A különleges dizájnnak köszönhetően pedig az innovatív szélturbinák akár még turistalátványosságnak is beillenek.

innovatív szélerőmű

Geometrikus elrendezés a napraforgó mintájára

A hatalmas betonlapra rögzített ingó szálak különleges, geometrikus elrendezése a napraforgó közepét formázza, amely egyfajta művészi megoldás. A projekt ezzel új megközelítésbe helyezi a jövő energiafarmjainak kialakítását.

Az innovatív energiafarm 1200 geometrikus elrendezésű, szénszálas pólusból áll, melyek 55 méter magasak, és egy-egy különálló, kör alakú talapzathoz vannak rögzítve.

innovatív szélerőmű

A mozgási energiát alakítja elektromos árammá

Az energiatermelő pólusok vagy rudak teteje tele van piezoelektromos kerámia lemezekkel, melyeket elektródák kötik össze egymással egészen a rudak aljáig.

Szélturbinák helyett tehát a piezoelektromos kerámialemezek termelik a kinetikus (mozgási) energiát az elektródákon keresztül, amikor a szél meglengeti a pólusokat. Egy generátor pedig elektromos energiává alakítja a kinetikus energiát.

innovatív szélerőmű

Éjszaka „csillagos égbolttá” változik

A pólusok tetején LED-es lámpák jelzik, hogy épp milyen erősségű az energiatermelés. Ha a szél eláll, elsötétül a LED. Mindegyik ingó pólusban generátor működik, mely maximalizálja az energiatermelést. Az előzetes kalkulációk szerint a Windstalk farm éves kapacitása 20,000 MWh.

innovatív szélerőmű

A Windstalk szélerőmű farmot eredetileg Masdar városába tervezték. Egyelőre csak koncepció, de készen áll arra, hogy megépítsék.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »