Indián gyógyító körök Észak-Amerikában

márc 30 • Földgömb • Impress Magazin

Több mint száz gyógyító kört őriznek az Észak-Amerikai hegyek, melyek az őslakos indiánok titkos és szent helyei voltak.

Az indiánok szertartásokhoz és gyógyításhoz építették a gyógyító köröket, melyek csillagászati és rituális jelentőséggel is bírtak. Wyoming egyik távoli hegycsúcsán, a Bighorn Nemzeti Parkban áll Észak Amerika egyik legnagyobb és legfontosabb indián gyógyító kereke a Bighorn.

Több mint 100 gyógyítókör Észak-Amerikában

A köveket kerékszerű alakzatban helyezték a földre, melyet hagyományosan az óra járásának megfelelően járják körbe. Idegenek és látogatók soha nem léphettek be a körön belülre, bár ezt a szabályt sajnos az utóbbi időben egyre több látogató és turista megszegi.

22szerk

A Bighorn kerék egy távoli hegycsúcson

A legenda szerint a Bighorn kört egy varjú törzsből származó fiú alkotta, akit kiskorában megégetett a tűz. A neve ezért Égett Arcú lett, és a törzs beavatottnak tartotta. Ifjú korában aztán egy nap látomása volt, és ekkor felment a Medici hegyre, hogy megalkossa a gyógyító kereket. Mire visszajött az arcáról eltűntek az égési sérülések nyomai.

11szerk

A Medici hegyen lévő kereket azóta is szent helyként tiszteli több indián törzs is. Ide játnak, ha egy kérdésre szeretnének választ kapni, itt imádkoznak a Föld Anyához, a betegek gyógyulásáért, és számos rituálét tartanak az év különböző időszakaiban. A 24 méter átmérőjű körben 28 sugaras kővonal ágazik ki a központi kőhalomból. A kerék leghosszabb küllője egy kőhalomban végződik, és a nyári napforduló idején egy vonalban van a felkelő nappal.

70 indiántörzs ma is őrzi a hagyományt

Mintegy hetven indián törzs – köztük a csejenek, a varjúk, a sosonok, a krík és a feketelábúak – tagjai mai is itt és a hegy más részein gyűlnek össze a hagyományaik és hitvilágok tiszteletére rendezett ünnepségeken.

55szerk

Sajnos az utóbbi évtizedekben a New Age követői is felfedezték a gyógyító köröket, és megzavarták az indiánok bensőséges világát. A turisták nem tartják tiszteletben a kör szentségét, és engedély nélkül lépnek be oda. A fehérek miatt egyre kevesebb indián merészkedik le a gyógyító kerékhez. Észak-Amerikában legalább még száz ilyen gyógyító kört fedeztek fel a kutatók, de remélhetőleg van még jó néhány, melyre soha nem bukkannak rá az idegenek, és érintetlen maradhat a hely spirituális méltóságát megőrizve az indián törzsek számára.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »