Ilyen lesz Budapest 2014-ben – megújuló terek, parkok, épületek

jan 22 • LifeStyle • Impress Magazin

Modernizálódik a Széll Kálmán tér, üvegburkolatot kap a Móricz Zsigmond téri Gomba, és épül egy világszínvonalú öko stadion. 

A Budai Vár egy valódi reneszánsz udvarrá változik, a Kossuth tér autómentessé válik, és végre a Széll Kálmán tér is 21. századi külsőt kap, csak hogy a legfontosabb fejlesztéseket említsük. A látványtervekből kiderül, hogy milyen lesz Budapest városképe 2014-ben.

Várkert Bazár és reneszánsz kertek a Budai Várban

A Várkert Bazár harmincévnyi Csipkerózsika-álom után most végre újjászületik. Az épületegyüttes a Világörökség része, ezért a felújítás legfontosabb célja természetesen az eredeti állapot visszaállítása.

Fotó: varkertbazarinfo.hu

Fotó: varkertbazarinfo.hu

Ám nem csupán arról van szó, hogy Ybl Miklós épülete a királyi virágoskertekkel együtt újra régi fényében pompázik majd. A Várkert Bazár új modern elemekkel is kiegészül.

Fotó: varkertbazarinfo.hu

Fotó: varkertbazarinfo.hu

A Várba felvivő mozgólépcső, a talajszint alá süllyesztett rendezvényterem, a hangulatos vendéglátóhelyek és a szabadon látogatható alkotóműhelyek mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a Várkert Bazár Budapest egyik eleven kulturális központja és a város szépségét hirdető nevezetessége legyen.

Süllyesztett látogatóközpont a Kossuth téren

A Kossuth tér teljesen forgalommentessé válik, és összekapcsolódik a Szabadság térig tartó belvárosi sétálóövezettel. Tavaszra elkészül a mélygarázs, és az díszes térkövezés, valamint egy föld alá süllyesztett látogatóközpont, amelyhez a Duna felől is eljuthatunk. A tervek szerint az alsó rakparton is egy új sétány épül.

Fotó: nemzetfotere.hu

Fotó: nemzetfotere.hu

A 21. századi Széll Kálmán tér

2014 tavaszán kezdődhet meg az igen csak retro hangulatú Széll Kálmán tér átalakítása. A győztes terv könnyed eleganciával, igen egyszerű építészeti eszközökkel racionalizálja és humanizálja a teret.

Fotó: BKK.hu

Fotó: BKK.hu

A perontetőkkel, a Várfok utcai rézsűben lévő forgalmi területtel, illetve a legmagasabb pontra helyezett kávézóval a teret határozott formájúvá, ugyanakkor áttekinthetővé teszi. A tér belső, védett magjából minden irányba szabad átjárást biztosít, a burkolatba rejtett LED- világítású sávokkal vezetve a gyalogosokat.

Fotó: BKK.hu

Fotó: BKK.hu

Az üvegburkolatú Móricz Zsigmond téri Gomba

A Móricz Zsigmond körtéren álló, 1942-ben épült HÉV-állomás szintén 21. századi módon újul meg. Kap egy impozáns üvegfalat, a belső térben pedig igazi kulturális tér kerül kialakításra kertekkel, szökőkutakkal, ahol kávézók és infópont is helyet kap.

Fotó: hetedik.hu

Fotó: hetedik.hu

Önfenntartó zöld stadion az Üllői úton

Az új koncerteknek és sporteseményeknek is helyet adó, ferencvárosi aréna Közép-Európa legmodernebb és legszebb sportkomplexuma lesz, amely várhatóan 2014 őszére készül el. Az új aréna a müncheni Allianz Arénához hasonló, önfenntartó, „zöld” stadion lesz.

Fotó: budapest.hu

Fotó: budapest.hu

Ezt a cikket elolvashatod ANGOLUL is: itt

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »