Hosszú távon így hat az alkoholfogyasztás a szervezetre

márc 11 • LifeStyle • Impress Magazin

Egy sör nem sör, mondják, de ha hosszú távon és rendszeresen fogyaszt az ember alkoholt, nem csak a másnapossággal kell újra és újra megküzdenie.

Szervezetünk az alkohol kiürülése után csak egy bizonyos szintig tudja visszaállítani az egyensúlyt. Ha az idegsejtek súlyosan károsodnak, nagy számban csökkenni kezdenek, és nem képesek regenerálódni, annak az emlékezőképesség, a memória, az intelligencia látja majd kárát. De más gondok is adódhatnak, így semmiképp sem ajánlott a huzamosabb ideig tartó alkoholfogyasztás.
Mindig fogyassz mértékkel és felelősséggel, és tartsd észben a Reset termékek nevét.

Nem csak a másnaposság a baj

A másnaposság kellemetlensége, az ekkor fellépő vitaminhiány csupán a legenyhébb tünetek közé tartozik. Ugyanis az alkoholfogyasztás ideje alatt a lebontásért felelős enzimek dolgoznak a májban, de ha valaki rendszeresen iszik ilyen italokat, az enzimek száma megugrik. Káros folyamatok indulnak be ilyenkor, nemcsak az alkoholtolerancia nő – vagyis nagyobb adag kell a bódultság eléréséhez –, hanem a máj elkezd “elfáradni” a fokozott igénybevétel miatt. Amikor már nem képes regenerálódni, az aktív sejtek száma elkezd drasztikusan csökkenni, ettől a máj megnagyobbodhat.

Más esetben rosszindulatú daganat alakulhat ki benne, mivel a sejtek túl gyorsan szaporodnak, gyarapodnak, de kevésbé súlyos esetben is kialakulhat májelégtelenség.

A WHO nemzetközi rákkutatási hivatala az alkoholt a rákot okozó anyagok csoportjába sorolja. Sőt, ha valaki dohányzik is a rendszeres alkoholfogyasztás mellett, az még veszélyesebb, mert kiválthat

– Hasnyálmirigy-gyulladást
– Gyomor- vagy májrákot
– Szívelégtelenséget
– Szívritmuszavart

Elvonási tünetek és a mentális egészség

Az alkoholizmus nemcsak a már említett betegségek megjelenéséhez járul hozzá, és nemcsak a májra hat, hanem a függő ember mentálhigiénés állapotát is negatívan befolyásolja. Továbbá étvágytalanságot, emésztési zavarokat okoz, így az alkoholista ember egy idő után enni sem eszik rendszeresen. Ez gyenge immunrendszerhez vezethet, ami további egészségügyi gondokat okoz.

Ezek mellett szociális problémák is megjelenhetnek az érintett családjában és környezetében. Az alkoholtól dopaminfüggőség alakul ki, mivel a központi idegrendszerre is hatást gyakorol, ezért lassan ez lesz az adott ember egyetlen örömforrása, amiért bármit megtenne.

Az elvonó csak bizonyos esetekben hatásos

Ha az alkoholista ember képes elvonókúrára vonulni, ott az elvonási tünetek jelentkezésével fog szembesülni – például fokozott idegállapot vagy remegés –, ezeknek pedig csak megfelelő kontrolljával alakítható ki a teljes leszokás. A kezeletlen vagy rosszul kezelt alkoholizmus néhány év alatt végezhet az emberrel, ezért jobb elejét venni a dolgoknak és módjával fogyasztani szeszes italokat.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »