Amit a modern autóriasztók kapcsán tudni kell

márc 11 • LifeStyle • Impress Magazin

Egy autó komoly értéket képvisel. Éppen ezért érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy távol tartsuk gépkocsinktól a tolvajokat.

Az Autómpláza Kft. webshopjában különféle autóriasztókat lehet kapni. Funkciójukat illetően jelentős eltérések lehetnek az egyes riasztók között. A következőkben áttekintünk néhány megoldást, amely hatékonyan képes eltántorítani a tolvajokat attól, hogy elkössék gépkocsinkat.

Üvegtörés és légnyomás-érzékelés

A tolvajok sok esetben az ablak betörésével igyekeznek bejutni az autó belterébe. A modern autóriasztók azonban még azt is képesek érzékelni, ha minimális ütéssel törik be a bűnözők a gépkocsi üvegét. A szerkezetek ugyanis nem azt figyelik, hogy megrezdül-e az ablak, hanem egy érzékeny mikrofon az üveg csörömpölő hangját monitorozza.

Rablásgátlás

Ez egy bekapcsolható funkció egyes riasztók esetében, ám maga a szerkezet e nélkül is használható. Amennyiben járó motornál kinyitnak egy ajtót, akkor fél percen belül meg kell nyomni egy rejtett gombot, máskülönben megszólal egy sziréna. Először csak csipogni kezd, majd hangosan szirénázik. Az irányjelzők villogni kezdenek, végül a motor is leáll.

További megoldások, amelyek ellehetetlenítik a tolvajok életét

Az autóriasztók számos egyéb módon védik a járművet a lopástól. Ilyen az egykörös indítástiltás beépített relével. Ez egy áramkört szakít meg a gépkocsiban. Amennyiben a csatlakozó széthúzásra kerül, vagy elvágja valaki a vezetéket, abban az esetben is blokkol. Akár egy második ponton is blokkolható a jármű indítása.

A riasztó minden ajtó nyitása esetén működésbe lép, de ha a motortér vagy a csomagtér ajtaját nyitják fel, akkor is. A fekete vezetékes módszer lényege pedig az, hogy a tolvaj ne tudja a vezetékeket azonosítani azok színe alapján.

Szervizállás

A szervizállás funkció azért rendkívül hasznos, mert ebben a módban lehetőség nyílik arra, hogy a távirányítót levegyük a kulcsról. Ennek következtében a szervízben nem fognak tudni rákódolni egy másik távirányítót is. A riasztó képes jelezni továbbá azt is, hogy hány távirányító van rákódolva, azaz rögtön gyanút foghatunk, ha újabb távirányítót kódolnának rá.

Ugrókódos távirányító

A tolvajok kedvelt módszere az, hogy bemérik a távirányító kódját. Az ugrókódos megoldás esetén hiába próbálkoznak ezzel, mivel a távirányító minden gombnyomás esetén más kódot használ.

Beépített GSM telefon és GPS vevő

Bizonyos autóriasztók havidíjmentes telefonmodul és GPS szolgáltatással rendelkeznek. Ilyenkor a tulajdonos a saját telefonján értesül a riasztás okáról, magyarán hívás és SMS érkezik a megadott készülékre.

A kocsi adott esetben távolról is leállíthatóvá válik, az állapota pedig bármikor lekérdezhető. Kideríthető, hogy nyitva vannak-e a jármű ajtajai, rá van-e adva a gyújtás, mi a helyzet az akkumulátor feszültségével, és hogy a riasztó bekapcsolt állapotban van-e. A GPS modulnak hála SMS-ben, egy weboldalon vagy Android alkalmazáson keresztül elérhető az autó GPS pozíciója.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »