Hogyan hasznosítsd okosan a tetőteret? Íme, 4 kreatív, praktikus ötlet!

márc 11 • egyéb • Impress Magazin

Családi házak esetében sokan elkövetik azt a hibát, hogy kihasználatlanul hagyják a tetőteret, maximum lomtárként funkcionál. Persze érthető, ha az építkezéskor nem marad anyagi keret ennek a területnek a beépítésére is, de hosszú távon bizony vétek parlagon hagyni, hiszen rengeteg lehetőség rejlik benne.

Cikkünkben mutatunk is mindjárt néhányat, ha pedig további, ehhez hasonló tippekre vágysz, akkor keresd fel a Bien.hu otthon rovatát!

Hálószoba

A padlástér a tető dőlése miatt sokszor elég szűkös, ezért például egy nappali kialakítására kevésbé jó választás. Nem úgy, mint hálószobának! Ennek a helyiségnek ugyanis nem muszáj nagynak lennie, és az alacsonyabb belmagasság sem feltétlenül hátrány, hisz általában úgyis csak aludni, pihenni jársz ide.

Ezenfelül így kellően távol kerül például a konyhától vagy a nappalitól, ahol általában zajosabbak a mindennapok, így ha mondjuk éjszaka dolgozol és nappal pihensz, akkor itt nem fog zavarni az, ha közben a párod főz vagy tévét néz odalenn.

Fürdőszoba

Ha már kialakítasz egy hálót a padlástérben, akkor mindjárt érdemes egy fürdőszobát is tervezni mellé (vagy legalább egy mellékhelyiséget kézmosóval), hogy ha éjjelente szólít a természet, akkor ne kelljen lebotorkálni az alsó szintre.

Egy zuhanyzót, mosdókagylót és WC-t tartalmazó fürdőnek nincs szüksége nagy alapterületre, a kád és a mosógép pedig helyet kaphat a lenti, tágasabb helyiségben is. Egy emeleti fürdőszoba ráadásul könnyen világossá tehető, ha berakatsz egy tetőtéri ablakot, így ténylegesen csak az esti órákban kell majd felkapcsolnod a villanyt.

Nappali

Hogyha a ház terebélyesebb alapterülete miatt a padlástér sem túl szűkös, netán még egy nagyobb erkély vagy terasz is található itt, akkor érdemes megfontolni azt, hogy itt alakítsd ki a nappalit. Főleg akkor, ha esetleg a kilátás is szép panorámás, hiszen ebben akkor tudsz a legtöbbet gyönyörködni, ha a napod jelentős részét itt töltöd, nem pedig csak aludni jársz fel.

Ha már van a földszinten egy másik nappali, akkor ezt berendezheted amolyan másodlagos társalgónak, ahová nem invitálod be a vendégeket, hanem tényleg csak a szűk család használja. Mivel világos helyiség, tökéletesen alkalmas akár egy olvasósarok kialakítására is.

Dolgozószoba

Home office-ban dolgozni egyaránt lehet áldás és átok is. Utóbbi akkor, ha nincs egy elkülönített helyed a munkára, hanem rendszeresen a nappaliban vagy az ebédlőben dolgozol, miközben a család többi tagja ott nyüzsög körülötted, és nem tudsz miattuk rendesen koncentrálni.

A csendes tetőtérben viszont berendezhetsz egy szuper kis dolgozószobát, ahol nincs is szükség másra, mint egy íróasztalra, egy kényelmes székre és néhány dekorációs elemre.

Itt elvonulva, nyugalomban és csendben tudsz dolgozni, ráadásul már többször is utaltunk rá, hogy a tetőtéri helyiségek bővelkednek a természetes fényben, ami szintén nagyon előnyös.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »