Hópehely igloo Torontó tengerpartján

febr 26 • Kult & Art • Impress Magazin

A színes hópehely installáció a „téli stand” tervpályázat nyertese, mely egy kulturális-művészeti látványosság a fagyos tengerparton.

A hideg téli időszakban sokkal kevesebb a szabadtéri közösségi és kulturális program, mint nyáron, amikor kellemes az időjárás. Éppen ezért tervpályázatot indított a kanadai RAW design „téli stand” címen.

 „Életmentő” művészeti standok

Kanadában az elhúzódó, hosszú tél befagyasztja a kulturális életet. A RAW design ötlete alapján tervpályázatot írtak ki, a téli szabadtéri kulturális programok megvalósításáért.  A kreatív versenyre olyan művészek és tervezők alkotásait várták, melyek a hófödte tájban „életmentő” standokként helyezhetők ki a tengerpartokra, vízpartokra.

11

Téli művészet a jeges partokon

A „téli stand” versenyen a szintén most zajló „felmelegedés kunyhó” verseny öt interaktív menedékháza is látható, melyek tengerparti házakká alakított verzióit kiállították Torontó tengerpartján.

A „téli stand” győztes tervpályázata a hópehely igloo lett, melyet két negyedéves építészhallgató, Diana Koncan és Lily Jeon terveztek.

44

A szirmok reagálnak az időjárásra

A fenyőtoboz alakú menedékház egy üveg és acélszerkezetű igloo házikó, melynek szirmai reagálnak a környezeti, éghajlati hatásokra. A napsütéses időszakban egy színes, vibráló építménnyé változik, mely magába szívja a nap melegét.

22

Viharos időben pedig a fehér virágszirom alakú nyílások becsukódnak és védik a szerkezetet a szélfúvástól, illetve szigetelik a kunyhót, melegen tartva a belső teret.

430

A színes installáció nemcsak a téli tájba illő, szép művészeti alkotás, hanem melegedő kunyhó is egyben. A hópehely igloo 2015. március 20-ig látható Torontó tengerpartján.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »