Hogyan zajlik a közművek átírása?

márc 14 • LifeStyle • Impress Magazin

Minden ügyintézésnek nehezen kezdünk neki, pedig manapság már rengeteg olyan terület van, ahol online is boldogulhatunk.

Ilyen ügyintézési feladat a közművek átírása is ilyen-olyan okból, hiszen az OnlineKozmu – online közmű átírás weboldalon az egész folyamat lebonyolítható a virtuális térben.

Mik azok a közművek?

Bár gyakran használjuk a fogalmat, de érdemes tisztázni, milyen szolgáltatásokat is sorolunk valójában a közművek közé.

A közművek olyan infrastrukturális rendszerek, és ezekhez kapcsolódó szolgáltatások, amelyek elengedhetetlenül fontosak a 21. századi városi életmód folytatásához, a lakosság megszokott kényelmének biztosítása érdekében.

Ezek a rendszerek sok esetben részben vagy egészben állami tulajdonban vannak stratégiai jelentőségük miatt, az üzemeltetést az úgynevezett közüzemi vállalatok végzik, velük szerződnek a szolgáltatások igénybevevői is.

Mik tartoznak a közművek közé?

A közművek közé tartoznak a vízvezeték-hálózatok, víztisztító és elosztó rendszerek, tehát minden olyan alrendszer, mely a lakosság ivóvízzel való ellátásáért felel.

Ezen rendszerek elképzelhetetlenek a használt víz elvezetése nélkül, melyet a csatornahálózatok bíztosítanak, a szennyezett vizet pedig a szennyvíztisztító létesítmények kezelik.

Sok helyen fűtésre, használati melegvíz előállításához, illetve főzéshez gázt használnak. A gázvezeték-hálózatok, gázelosztó rendszerek, szintén a közműszolgáltatások közé tartoznak.

Akár elsőként is említhettük volna a villamosenergia-szolgáltatást, hiszen ez a megújuló energiaforrások térnyerésével, egyre fontosabbá válik. Az elektromos hálózatok létfontosságúak az áramellátás biztosítása szempontjából mind a lakosságnak, mind az iparnak.

A telefonhálózatok, szélessávú internetszolgáltatások, kábeltelevíziós hálózatok, és minden kommunikációs infrastruktúra tágabb értelemben véve közműnek számít, bár ezek liberálisabb piacok, sok a magántulajdonban lévő szereplő.

A közmű átírása online

A közművek átírása manapság már nem igényel komoly energiabefektetést, nem szükséges a hivatalokban sorban állni nehéz aktahalmokkal, a folyamat bő negyedóra alatt lebonyolítható online is, méghozzá egyetlen felületen.

Az eljárást kezdeményezheti akár a régi, akár az új szerződő, és amennyiben tisztázott a jogcím (adás-vétel, öröklés, ajándékozás, használatba adás), már kezdődhet is a folyamat.

Fontos tisztázni, az ingatlan közműszolgáltatóknál szereplő címét a pontos beazonosíthatóság végett, hogy be legyen semmiképpen sem félreértés.

A csatolandó dokumentumokat érdemes a letölthető formanyomtatványok segítségével elkészíteni, hiszen így elkerülhető, hogy azok elégtelensége miatt hiánypótlási eljárásra kelljen az időt vesztegetni.

A jogcímet keletkeztető szerződést (mely sokszor bizalmas adatokat tartalmazhat, mint például az ingatlan vételárát), alapesetben nem kell bemutatni, csak nyilatkozni kell annak meglétéről.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »