Hogyan válasszunk beltéri falfestéket?

máj 3 • LifeStyle • Impress Magazin

Szerencsére ma már óriási a beltéri falfestékek választéka, és a gyártók számos innovációval és újítással örvendeztetnek meg bennünket, figyelve arra a trendre, hogy egészséges környezetet szeretnénk teremteni otthonainkban, illetve sok esetben magunk végezni a festést.

Annak érdekében, hogy a legszebb és legtartósabb végeredményt érhessük el, alaposan át kell gondolnunk, milyen festékre is van szükségünk. Érdemes a megszokott, klasszikus típusok mellett az újdonságokat is számba venni, hiszen számos modern és kreatív, hatékony és könnyen kezelhető, a speciális igényeknek is megfelelő beltéri falfesték közül válogathatunk. Cikkünkben arra adunk tippeket, hogy milyen szempontokat mérlegeljünk, ha az otthonunk falait szeretnénk színezni, felújítani.

A megfelelő festéktípust válasszuk!

Otthonunk különböző helyiségeiben más-más hatásoknak vannak kitéve a falak, illetve más elvárásokat támasztunk egy nappalival vagy gyerekszobával, egy konyhával vagy fürdőszobával szemben. Számos festéktípus áll rendelkezésre, igyekezzünk megtalálni a legalkalmasabbakat. 

A beltéri falfestékekkel elsősorban színt szeretnénk adni a falaknak, azonban az innovációknak köszönhetően ma már számos különleges funkciónak is megfeleltethetők, léteznek mosható, súrolható, mágneses vagy izoláló, valamint különböző fényességű festékek. 

Alapvetően 3 típusú beltéri falfesték közül választhatunk, a leggyakrabban alkalmazott modern diszperziós, az újra divatba jött egészséges, lélegző mészfestékek, valamint a szakmunka- és időigényes, kisebb ellenálló képessége miatt ma már ritkán használt enyves festékek közül. 

Ahány helyiség, annyi festék

A nappalikba és hálószobákba a legegyszerűbb falfestéket választani, hiszen ezekben a helyiségekben nincsenek nagy igénybevételnek kitéve a falak. Persze főként a pihenésünket szolgáló helyiségbe érdemes egészséges, alacsony VOC értékkel rendelkező festéket használni. A falszín tekintetében tanulmányozzuk az árnyalatok közérzetre, hangulatra gyakorolt hatását, illetve inspirálódjunk, hogy az életmódunknak, az otthonunk stílusának és igényeinknek leginkább megfelelőt választhassuk. 

A gyerekszobákba káros anyagoktól mentes, alacsony VOC tartalmú falfestéket javaslunk, hogy a lehető legegészségesebb környezetet teremtsük meg csemetéinknek. Tudniillik, például a latex- és olajalapú festékek az egészségre ártalmas vegyületeket párologtatnak. De jól jönnek ezekbe a helyiségekbe a mosható, a foltoknak és a dörzsölésnek ellenálló festékek, hiszen óhatatlanul is a falra kerülhetnek bizonyos műalkotások.

Speciális festékek 

A konyhák és fürdőszobák falaira érdemes különleges, a nedvességnek, párának ellenálló, víztaszító és penészgátló festékeket választani. Az erős igénybevételnek kitett falszakaszokra könnyen tisztítható, mosható és dörzsálló beltéri falfestékek jelenthetnek jó megoldást. 

A jól megválasztott festékekkel magunk is nekiállhatunk a színezésnek, azonban a felület előkészítéséről sem szabad megfeledkezni!

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »