Hogyan ismerhető fel, és miként kezelhető a kutya hasnyálmirigy-gyulladás?

máj 2 • LifeStyle • Impress Magazin

Felelős gazdiként a legfontosabb dolgunk, hogy óvjuk, és védjük kedvencünket, ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy jól tájékozottak legyünk az egészségi állapotával, illetve az ebeket érintő főbb betegségekkel kapcsolatban. Ebben a cikkben a hasnyálmirigy-gyulladás okairól, a megelőzéséről, valamint a kezelési lehetőségekről írunk.

Milyen okok állhatnak a hasnyálmirigy-gyulladás hátterében?

Bár a kiegyensúlyozott táplálással minden bajtól nem óvhatjuk meg, de egy, a Grandopet.hu kínálatából beszerezhető teljes értékű kutyatáp kiváló alapot jelent az egészségét illetően, ugyanis például az elhízás is szerepet játszhat a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásában. Ezenkívül sérülések, fertőzések, de genetikai hajlam is állhat a betegség hátterében. 

A hasnyálmirigy alapvető funkciói az emésztőenzimek termelése és a hormonok előállítása. Előbbi révén mehet végbe a tápanyagok optimális feldolgozása, ami pedig a hormonokat illeti, a glukagon és az inzulin szabályozza a vércukorszintet. Mindezekből jól látszik, hogy egy létfontosságú szervről van szó, melynek gyulladása súlyos, életet veszélyeztető állapotot is előidézhet. Gazdiként tehát a mi felelősségünk, hogy odafigyeljünk állatunk étrendjére, ügyeljünk az egészségi állapotára, és idejében felismerjük a problémát.

Milyen tünetekben nyilvánulhat meg?

A heveny és az idült hasnyálmirigy-gyulladás eltérő tünetekkel jelentkezik, valamint különbségek lehetnek a kezelést illetően is. Előbbi hirtelen alakul ki, nagyon súlyos tünetekkel, mint hányás, étvágytalanság, láz, hasi fájdalom, ilyenkor mielőbb állatorvosi ellátás szükséges, hiszen egy életveszélyes állapotról van szó. Ezzel szemben az idült hasnyálmirigy-gyulladás lassan mutatkozik meg, ilyenkor a fogyás, a gyengeség, valamint az ismétlődő hányás hívhatja fel a figyelmet. Mindegyik forma veszélyes, a lassan végbemenő károsodás is a szervi funkciók csökkenéséhez vezet, vagyis nem szabad figyelmen kívül hagyni a szokatlan tüneteket.

A legnehezebb az egészben, hogy a panaszok gyakran más betegségekkel is összetéveszthetők, így a legokosabb megoldás, ha állatorvoshoz fordulunk, és megkezdődik az alapos kivizsgálás. A fent említett tüneteken túl intő jel, ha a kutyus görbén tartja a hátát az erős fájdalom miatt, és mindez persze meglátszik a hangulatán is.

A pontos diagnózishoz vér-, illetve ultrahangos vizsgálat is szükséges, a hasnyálmirigy enzimjeinek megemelkedett száma és a túl magas fehérvérsejtszám utalhat a gyulladásra.

Hogyan kezelhető?

A kezelés típusa természetesen a megbetegedés súlyosságától függ, a hevenynél kórházi ellátásban folyadékterápia, fájdalomcsillapítás, elektrolit- és táplálékpótlás is szükségessé válhat. Míg az idültnél elsődleges feladat a tünetek mérséklése, valamint a szerv terhelésének csökkentése, ami zsírszegény étrendet, súlykontrollt, sok-sok mozgást is magában foglal. Természetesen gyógyszeres terápia is számításba jöhet a fájdalom enyhítése és az emésztés segítése céljából.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »