Így neveld a pitbullodat

máj 2 • LifeStyle • Impress Magazin

A bull típusú kutyák igencsak megosztóak: egyesek fejében még mindig él a tévhit, miszerint ők vérengző fenevadak, akik még a saját gazdájukat is megtámadják, mások szerint azonban imádnivaló kis házi kedvencek. 

Való igaz, mint minden fajta esetében, itt is rengeteg múlik a megfelelő nevelésen és szocializáción. De mit érdemes tudnod, ha ilyen kutyust szeretnél? Tarts velünk, eláruljuk! 

Finom és tápláló falatok

A pitbull kutyák masszívak és izmosak, emellett nagy a mozgásigényük, így értelemszerűen olyan táplálékra van szükségük, ami fedezni tudja az energiaszükségletüket, és hasznos anyagokkal látja el a szervezetüket.

A Kutyakajas.hu Webáruház Purina Dog Chow tápjai ideális választást jelentenek, ráadásul még ár/érték arányban is kiemelkedőek. Arra viszont ügyelj, hogy kedvenced hajlamos lehet a falánkságra, ezért érdemes habzsolásgátló tálat használni, mert ebből csak lassan tudja kieszegetni a tápszemeket, így kíméli a gyomrát a hirtelen terheléstől. 

A szocializáció kulcsfontosságú

Jobb már az elején tisztázni, hogy ez a fajta bizony nem kezdő, első kutyás gazdiknak való, ugyanis a nevelése következetességet, tapasztalatot igényel, különben kezelhetetlenné válik. Hisz hiába szorultak vissza napjainkra a kutyaviadalok, az ösztöneikben bizony még mindig ott a harciasság. 

A nevelésben kiemelten lényeges az első fél év, ilyenkor még fejlődik a kiskutya jelleme, ezért könnyebben lehet őt terelgetni. A kíváncsiságuknak és játékosságuknak köszönhetően sok minden érdekli őket, illetve imádják a pocakjukat is, így jutalomfalatokkal remekül lehet őket motiválni.

Érdemes már pár hónapos korban elkezdeni tanítani a kölyköt arra, hogy miképp viselkedjen más kutyákkal, idegen emberekkel, hogyan sétáljon pórázon, és hogy ne féljen a hirtelen, éles zajoktól. Erősen ajánlott elvinni egy kutyaiskolába is. 

Ilyenek a mindennapok egy pitbull gazdájaként

A tapasztalatok alapján ennél a kutyafajtánál két véglet van, ami a jellemüket illeti: vagy nagyon aktívak, vagy kifejezetten lusták és higgadtak. Ám ne legyenek illúzióid, ugyanis az előbbi sokkal gyakoribb.

Ez pedig azt jelenti, hogy kedvencednek bizony nem lesz az elég, ha napi háromszor tíz percre leviszed a ház melletti parkba vagy tesztek egy laza sétát az utcában. A hatalmas mozgásigényét ugyanis ennyivel biztosan nem tudod kielégíteni, így a mindennapos fizikai lefárasztás nagyon fontos.

Ennek pedig nem muszáj szimpla sétának lennie, hanem lehet valamilyen kutyás sport is, például az obedience, canicross vagy a súlyhúzás remek lehetőség arra, hogy kiélje a mozgás iránti vágyát. 

Egy megfelelően szocializált pitbull a gazdáival szemben engedelmes, türelmes, a gyerekeket is szereti, noha játék közben hajlamos lehet egy kicsit bedurvulni. Igényli a társaságot és a sok foglalkozást.

Más kutyákkal azonban nem mindig jön ki jól, pláne a nála kisebb testű fajtársaival szemben hajlamos a dominanciára, így egyedüli háziállatként érdemes tartani.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »