Hogyan használd helyesen a vizes tűzőhabot?

ápr 5 • LifeStyle • Impress Magazin

A virágkötészetben nagyon elterjedt a tűzőhabok használata, amelyek rögzítőeszközként szolgálnak a virágkreációkban. Habosított műanyagból készülnek, ezekbe erősítik a kompozíciók egyes dekorelemeit. 

A Valex Decor Kft tűzőhabjai vizes és száraz változatban is elérhetőek. A vizes tűzőhabok alkalmasak az élő virágos összeállításokhoz, mert tartósabbá és jól szállíthatóvá teszik azokat. Többféle formában beszerezhetők, de mi is tudjuk alakítani őket, csak egy éles kés vagy sniccer kell hozzá. 

A vizes tűzőhab általában zöld színű, a szerkezete szilárd, anyaga nyitott pórusú, és jó a vízmegtartó képessége. Mivel sejtszerkezete a növényi szövethez hasonló, ezért a beleszúrt növény hatékonyan fel tudja venni a vízben oldott tápanyagot. Nézzük meg, hogyan kell helyesen használni a vizes tűzőhabot!

Előkészületek az asztali dísz vagy virágdísz elkészítéséhez

Egy nagyobb tálat vagy vödröt tölts meg vízzel, akkorát, amibe kényelmesen belefér a használni kívánt tűzőhab! Ha nem használod fel az egészet, akkor előtte vágj le akkora darabot, amekkorára szükséged lesz! 

Ezután tedd bele a vízbe a téglát, és várd meg, míg szép lassan elmerül benne! Véletlenül se nyomd bele, mert akkor légbuborék keletkezik és száraz marad a közepe. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy a virág nem fog vizet kapni és gyorsan el fog hervadni. 

A jó minőségű tűzőhab néhány perc alatt megszívja magát vízzel, akkor jó, ha már mindenhol sötétzöld lett a színe. Ilyenkor lehet egy kicsit formázni, mivel vizes állapotában összeesik, tudjuk korrigálni az alakját is.

A vizes tűzőhab használata

Tedd bele a tűzőhabot a tartóedénybe, amibe szántad, de úgy, hogy minél stabilabban álljon meg benne és tökéletesen illeszkedjen! 1,5-2 cm-re emelkedjen ki az edényből a tűzőhab, a virágokat pedig 1-2 cm mélyen kell beleszúrni. A vágott virágoknak célszerű ferdén levágni egy kicsit a szárát, hogy jobban magukba tudják szívni a vizet. 

A művelet közben fontos, hogy óvjuk az egészségünket is! Használj maszkot, hogy a tűzőhabból felszabaduló port véletlenül se lélegezd be, és a végén mindenképpen alaposan moss kezet! 

Ha papírdoboz vagy virágtáska a tartó, vagy bármi, ami nem vízálló, akkor béleld ki nejlonnal vagy fóliával, mielőtt belekerül a vizes tűzőhab! 

Mit kell tudni még a vizes tűzőhabról?

Tudod, miért hívják oázisnak a tűzőhabot? Ez a név azért kúszott be a köztudatba, mert az Oasis a legnagyobb német tűzőhabgyártó cég neve. Ezért nevezik gyakran oázisnak a virágkötészek egymás között. 

Ha nem használod éppen a tűzőhabokat, mindenképpen száraz és napfénytől védett helyen tárold! Soha ne nyomd össze őket, mert az roncsolja a szerkezetüket! Ez egy nagyon sokrétű termék, egyszerűen tudod használni. Egy kis kézügyesség, egy kis szépérzék, és máris készen van a remekmű. 

Gyakorlatilag bármilyen alakú virágkompozíciót létrehozhatsz vele, ami egy darabig tartós is marad. A tűzőhab egy nagyon praktikus eszköz, ezért olyan népszerű a virágkötők körében. 

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »