Hímes tojásokból épül a világ legtörékenyebb vára Gyulán

ápr 14 • Kult & Art • Impress Magazin

A hímes tojásokból épülő Gyulai Várat a Guinnes rekordok könyvébe is szeretnének bejegyeztetni, mint a „Világ Legtörékenyebb Vára”.

Kifújt hímes tojásokból még nem épült vár Magyarországon. A különös építmény több mint tízezer kézzel festett tojás-téglából fog felépülni.

Európa soknemzetiségű jelképe

A tojásokat hazai és határon túli iskolások, önkéntesek, és civil szervezetek tagjai festik. A tojásokra pedig mindenki saját népi motívumait festi, így a Gyulai Vár hímestojás-téglái a soknemzetiségű Kárpát-medence és Európa lakosságának jelképei. „A világ legtörékenyebb várának falaiban valamennyi velünk élő nép és nemzetiség benne lesz, így ez lesz a valaha épített legszilárdabb erőd.”

A Gyulai Vár hímes tojás makettje április 21-re készül el, a közönség a különleges építményt húsvét hétfőn tekintheti meg a pálinkafesztivál helyszínén, a Várkertben.

A hímes tojás várat egy 3,15 méter hosszú és 2,05 méter széles faalapra építik fel. Az építmény 1,5 méter széles és a legmagasabb pontja egy méter magas lesz. A falak plexire ragasztott hímes tojás egységekből állnak, a plexielemeket fémpillérekhez rögzítik, így a tojásokat nem éri terhelés.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »