Házi ketchup és paprikakrém friss alapanyagokból
A házi ketchup sokkal finomabb és egészségesebb, mint a bolti, mivel friss alapanyagokból készülnek, mesterséges adalékok hozzáadása nélkül.
A házi ketchup elkészítése rendkívül egyszerű. A bolti változatoknál sokkal zamatosabb. Fogyaszthatjuk bármilyen sülthöz, olaszos tészta ételhez, vagy akár egyszerűen kenyérre kenve is.
Házi ketchup
Hozzávalók:
– 1,5 kg paradicsom
– 3 ek cukor
– 3-4 ek ecet
– 1 tk só
– 500 ml víz
– 1 gerezd fokhagyma
– ¼ tk őrölt fahéj
– ¼ tk őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
1. A paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk, és egy kuktában vagy egy lábosban kevés vízzel kb. 15-20 percig főzzük.
2. Botmixerrel pürésítsük, majd egy szűrőn keresztül öntsük át egy lábosba.
3. Az átszűrt paradicsomléhez adjuk hozzá a cukrot, az ecetet, a sót, az 1 gerezd fokhagymát, és ízlés szerint egy kevés őrölt szegfűszeget és fahéjat.
4. Alacsony hőfokon főzzük 15-20 percig, folyamatos kevergetés mellett.
5. Miután kihűlt töltsük üvegbe, vagy műanyag flakonba.

Házi paprikakrém
Hozzávalók:
– 6 db kápia paprika
– 4 ek só
Elkészítése:
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és turmixgépben krémes állagúra turmixoljuk.
Hozzákeverjük a sót, majd tiszta üvegekbe szedjük, lezárjuk és hűtőszekrényben tároljuk.

Kapcsolódó cikkek
« Több ezer elsüllyedt hajóroncs az észak-amerikai Nagy tavak mélyén Magyarország energiaellátására a termálvíz lenne a megoldás »